Single malt whiskey vs. Single pot still whisky vs. Single barrel whisky vs. Single grain whisky

Od viskija vrlo često može boljeti glava. Ne zbog samog pića, već zbog mnogo vrsta, stilova, okusa, mirisa, a koji ovise o vrsti žitarica, pa da li su te žitarice pretvorene u slad, pa o načinu i količini destilacija, o vrsti kotlova za destiliranje, o duljini ležanja, odnosno starenja, o vrsti drveta od kojeg su izrađene bačve, o geografskoj lokaciji gdje je viski godinama ležao prilikom dozrijevanja, pa kasnije i o tisućama kombinacija i omjera različitih viskija koji se mogu blendati u jedan sasvim novi proizvod. Viski je doista svojevrsni spoj tradicije i znanosti.

Single malt whisky

Single malt whisky se prvenstveno odnosi na single malt scotch whisky, dakle viski rađen prema strogoj škotskoj regulativi, mada se single malt može proizvesti u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Single označava da je proizveden u jednoj destileriji, a malt, odnosno smjesa mora biti prema škotskoj regulativi isključivo barley odnosno ječam. Isto tako viski se mora kuhati u takozvanim pot still kotlovima za viski. Starenje mora biti minimalno tri godine i to u hrastovim bačvama ne većim od 700 litara. Ako su svi ti uvjeti zadovoljeni, onda možemo reći da je viski single malt scotch whisky.

Regulativa u SAD ne propisuje tako stroge uvjete, pa single malt ne mora biti smjesa ječmenog slada, već može biti raž, pšenica ili kukuruz.

Kako smo u Škotskoj koristimo whisky.

Single malt whiskey vs. Single pot still whisky vs. Single barrel whisky vs. Single grain whisky

Single pot still whiskey

Single pot still Whiskey je stil irskog viskija koji je destiliran u posebnim kotlovima za destilaciju (pot still). Single pot still znači da je destilacija rađena na jednoj lokaciji jedne destilerije, a ako se destilacija radila na više lokacije, više destilerija onda viski dobiva naziv samo pot still whiskey.

Smjesa odnosno slad (malt) je ječmeni slad gdje se može dodati i sirovi ječam, ali isto tako se vrlo često u smjesu dodaju i sirova zob ili pšenica.

Skoknuli smo do Irske pa koristimo naziv whiskey.

Single barrel whisky

Single barrel Whisky se odnosi na viski koji je stario u jednoj bačvi. Dakle vrlo se često single malt viskiji miješaju iz različitih bačava kako bi se dobio jedinstveni okus i boja cijele serije. Single barrel je direktno flaširanje iz bačve. Svaka viski se posebno numerira s brojem flaše, iz koje je bačve te od kad do kad je trajao proces starenja. To je premium vrsta viskija i svaka je flaša tog viskija jedinstvena.

Single grain whisky

Single grain znači da je viski proizveden u jednoj destileriji, ali ne mora značiti da je proizveden od malta odnosno slada, niti pak da je proizveden o ječma. Ovaj se viski najčešće proizvodi od žitarica kao što su pšenica ili kukuruz, a može se pronaći i kombinacije obiju.

Single grain viski je u suštini nešto jeftiniji od single malt viskija, te ga je lakše nabaviti ako tražimo viski starosti 20, 30 ili pak 50 godina.

Blended whisky

Blended whisky je mješavina više vrsta viskija, a ponekad uz dodavanje neutralnih alkoholom obogaćenih pića, bojila i okusa. Vrlo često se kvalitetni single malt viskiji miješaju s manje kvalitetnim alkoholnim pićima ili alkoholom, a kako bi se dobilo piće prihvatljive cijene. Blended viski predstavlja 80% viskija na tržištu i možete ga pronaći, za razliku od single malt viskija, skoro u svakom dućanu.

No, blended viski ne mora nužno značiti jeftini i manje kvalitetan viski, blend može biti mješavina dva pa i više, sve nekoliko stotina, visokokvalitetnih single malt i single barrel viskija.

Single malt whiskey vs. Single pot still whisky vs. Single barrel whisky vs. Single grain whisky