Potrebna nam je organizacija vremena, zadataka i aktivnosti

Koliko ste se puta na kraju dana uhvatili za glavu i zapitali – kako to da je već prošao cijeli dana i kako to da nisam završio skoro pa ništa od zamišljenog? Ako vam se to dogodi više od jednom mjesečno onda je vrijeme za organizaciju vremena, aktivnosti i sebe samoga. 

Inače svaki džentlmen zna kuda je točno otišla svaka sekunda njegovog dana. Zato jer je organiziran.

Organizacija dana

24 sata na dan dovoljna su za mnogo toga, jedino što je problem kod mnogih koji “nemaju vremena” loša organizacija dnevnih aktivnosti. Realno gledajući mnogi od nas, uključujući i sebe, na kraju dana prigovaramo kako nismo imali vremena za učinit još mnogo zamišljenog. Stoga je preporučljivo ujutro uzeti komad papira, notes, rokovnik te zapisati planove za današnji dan te koliko nam vremena treba za pojedinu aktivnost.

Za mnoge je radni da prekratak upravo zbog toga što nemaju planirane dnevne aktivnosti.

Čak i oni koji svakodnevno odlaze “na posao” i odrađuju 8 sati imaju pregršt vremena za dodatne aktivnosti.

Primjer: na posao odlazite u 8, vraćate se nakon 8 sati, dakle u 16. Odradite odmor do 19 sati, budite uz obitelj, idite na šetnju, uglavnom tri sata provedite za sebe i za vama najbliže. Od 19 do 21 sat recimo da spremate klince na spavanje, malo igranja, čitanja za laku noć i slično.

A od 21 do recimo 12 ili 1 iza ponoći imate 4 sata za dodatni posao, aktivnosti. 5 sati sna vam je sasvim dovoljno.

Dakle ovo je primjer kako maksimalno organizirati dan da imate vremena za primarni posao, za obitelj, za sebe, za odmor i za dodatni posao sa strane.

Problem mnogih je što bi popodne malo gledali TV i serije, što bi navečer odradili također dvije tri omiljene serije, što bi naravno izašli van s društvom i tako dalje. Normalno da onda nemajiu vremena.

Sve je stvar postavljanja prioriteta.

Vrijeme za obitelj i bliske prijatelje

Za obitelj vremena uvijek morate imati. To nije upitno, nekoliko sati na dan za igru s klincima je nešto što nije stvar kompromisa, to je obveza vas kao roditelja. No, razmislite koliko vremena provodite općenito s ljudima, s prijateljima. Svoje dragocjeno vrijeme trošite samo s prijateljima do kojih vam je najviše stalo.

Prioriteti

Najveći problem današnjeg, modernog čovjeka je odugovlačenje. Tome treba stati na kraj. Stoga, svaki dan si zadajete ciljeve, zadatke. Ako se i ulovite kako odugovlačite neki zadatak, gubite dragocjeno vrijeme, jednostavno polako usmjerite pažnju na neke druge produktivnije zadatke, ciljeve. Što više i svjesnije u trenucima odugovlačenja usmjeravate pažnju na bitnije stvari to ćete biti bolji u shvaćanju koliko vremena bacate uzalud, odnosno trošite bez produktivnosti.

Zacrtajte si ciljeve

Napravite šesto mjesečni plan i sukladno tome si zacrtajte ciljeve i dnevne zadatke. Imajte na umu da ste svaki dana bliži vašem glavnom cilju.

Primjerice, želim u slijedećih godinu dana portal Gentleman.hr dovesti do 3 000 jedinstvenih posjeta dnevno. To neka bude jedan od ciljeva u mom životu. To znači da imam nekoliko zadataka. Jedan od njih je svakodnevno pisanje članaka, zatim upoznavanje portala s ljudima koji još uvijek ne znaju za njega. Također je jedan od zadataka je omogućavanje dobrog kotiranja na rezultatima pretrage i tako dalje. Svi ti zadaci da bi bili uspješno realizirani zahtijevaju dnevni angažman – svaki dan moram/želim napisati najmanje dva članka, zatim dijeliti članke internetom te akcije dizanja svjesnosti po društvenim mrežama. Također tu je i optimizacija članaka za tražilice i tako dalje.

Dakle, pregršt zadataka za svaki dan. Za taj dio dnevno trebam 4-5 sati. Dali ih imam? Ima, samo ih trebam dobro posložiti i organizirati.