Koji posao biste radili kada biste imali milijun eura?

posao

Ok, priberite se. Nemojte zbrajati račune koje niste platili, nemojte ni provjeravati koliko košta vikendica u omiljenom mjestu na obali. Upregnite još malo maštu i zamislite da sve to već imate. Svi računi su plaćeni, imate sve stanove i kuće koje vas pale. Da, imate i automobil, motor, avion i helikopter. Snabdjeli ste svu svoju rodbinu, te svu sadašnju i buduću djecu i žene. U pitanju je vaš posao.

Proputovali ste sva mjesta koja ste si zacrtali na karti, ispili koktele na svim prekrasnim plažama, popeli se na sve najviše vrhove i istulumarili se do zadnjeg atoma. I unatoč ispunjenju apsolutno svih svojih želja, imate milijun eura na računu. Što biste tada radili? Koji je vaš posao iz snova?

Prosperitet iako ste nezadovoljni? Mission impossible

Takvo jedno pitanje dočekalo me je prilikom prijave na oglas za posao. Kao da sam jedva dočekala da me netko upravo to pita. U životu valjda nisam bila sigurnija u svoj odgovor. Bez imalo razmišljanja i tisuću posto sigurna u svoj odgovor, kao iz topa sam ispalila da želim pisati. Znate li vi svoj odgovor na ovo pitanje i jeste li jednako sigurni u njega?

Zbog čega vam ovo pišem. Ako radite posao koji vas zapravo ni najmanje ne veseli, mislite li da možete prosperirati? Kratkoročno vjerojatno i možete, no prije ili kasnije nezadovoljstvo će prevladati, čak i ako je posao koji radite financijski vrlo isplativ. Ako obratite pažnju na ono što vam ljudi iz okoline govore, primijetit ćete da se žale ili na prihode, ili na ljude s kojima rade, ili na oboje. Ili na nešto sasvim deseto, no generalni zaključak je da su nezadovoljni.

Nezadovoljstvo je uzrok, a problem posljedica

Bez obzira čime ste točno nezadovoljni, otkud to nezadovoljstvo dolazi? Ovo je dobar trenutak da se upitate biste li taj posao radili kada biste imali milijun eura na računu. Ako je vaš odgovor negativan, to je i razlog vašeg nezadovoljstva, te zapravo svih problema koje imate vezano uz posao. Nezadovoljstvo je uzrok, a problemi su posljedica, iako je većina nas uvjerena da nezadovoljstvo proizlazi iz problema. Možemo povući paralelu sa zaljubljenošću. Kada ste zaljubljeni u nekoga, tada je to najbolja i najljepša osoba u ovom dijelu Svemira iako imala tisuću i jednu manu. Kada niste, tada vam smetaju i njene vrline.

Ista stvar je i s poslom. Ako niste zaljubljeni u svoj posao, možete zaboraviti na prosperitet jednako kao što možete zaboraviti na uspješnu vezu ako u svoju partnericu niste zaljubljeni. Pa krenimo onda od početne točke. Koji je vaš posao iz snova?

Obrnite smjer i prosperirajte

Kada odgovorite na to pitanje, pitajte se što ste i kada zadnji put nešto po tom pitanju učinili. Krenite u smjeru koji vas veseli. Možda nećete isti tren ostvariti prihod koji vam je potreban, no, osjećat ćete se bolje, a poanta je upravo u tome. Fokus s nezadovoljstva preusmjerite na ono što vas čini zadovoljnima. Kada umjesto nezadovoljstva uzrok postane zadovoljstvo, tada će umjesto problema posljedice biti prilike odnosno prosperitet. I zatim se pokrenite. Učinite ono što u ovom trenutku možete; istražujte, upišite tečaj, volontirajte, upoznajte ljude koji su u toj branši, motajte se oko toga što vas veseli, što god to bilo. I prilike se početi dolaziti, a s njima i prosperitet. Jednostavno je, zar ne?!