Mislite li da je irska trava zaista zelenija?

irska

Dani, tjedni, mjeseci prolaze, a još uvijek ne nađoh posao. Da mi tema nije toliko «kisela», pa da svoju situaciju opjevam, sigurna sam da bih prešišala Ilijadu i Odiseju po količini pjevanja :-) No, lako za pjevanje, stižu nova saznanja po pitanju poslovno-financijske problematike. Ovaj put, tema je Irska.

Unazad nekoliko dana, razgovarajući s raznim ljudima o svojoj problematici, dogodilo se da je nekoliko njih, ničim izazvano, dalo ideju da potražim posao u inozemstvu. Između ostalog, spomenuta je i Irska. I iz jednog kuta gledanja, to ima i smisla. Vani je kupovna moć veća, ekonomija i gospodarstvo su na višem nivou, tržište je veće, više je različitih grana gospodarstva koje su profitabilne i može se zaključiti da su mogućnosti za zapošljavanje veće. No, je li to zaista tako?

Irska kao moj prvi izbor

Obzirom, da od stranih jezika govorim engleski i da je za učenje nekog drugog stranog jezika potrebno vrijeme/novac kojeg baš i nemam, odlučila sam istražiti kako bi to bilo da potražim svoju sreću u Irskoj. Pa krenimo onda u virtualnu irsku pustolovinu.

Prva točka od koje sam krenula Faceebok je grupa ‘Idemo u Irsku’. U grupi se nalaze izvanredni ljudi koji rado dijele svoja iskustva, saznanja, novosti, informacije oko raznih procedura koje se trebaju proći, upozorenja na prevare, prazne sobe i novootvorene poslove. Odgovaraju čak i na pitanja «koliko brzo ću naći posao», konkretan odgovor vam nitko neće znati reći, ali će svakome pružiti ohrabrenje i podršku utemeljenu na vlastitom iskustvu i realnom stanju stvari. Preporučujem ju svima koji razmišljaju o odlasku u Irsku. Divna ekipa u svakom smislu riječi i svaka im čast, no to je tek prvi korak zvan informiranje.

Lepe ti je, lepe ti je irsko zelenje

Neću prenositi informacije koje vas možda zanimaju, jer puno ih je. Sve što ne pronađete u ovom tekstu, potražite svakako u grupi ‘Idemo u Irsku’. Fokusirat ću se na matematički izračun isključivo mog života, kako bih usporedila irsku i hrvatsku priču.

Zagreb (EUR/mj.) Dublin (EUR/mj.)
Stan 54m2 660 (kredit) 1600 (najam)
Režije 200 350
Hrana i potrepštine 130 130
Prijevoz (autobus) 50 100
Vrtić 46 800
Zdravstveno osiguranje Pokriveno plaćom 60
Ukupno 1086 3040

 

Da napravim ovakav jedan izračun ponukala me je činjenica da je u Irskoj zajamčena minimalna satnica 9,15 EUR bruto. Koliko je neto, ovisi o porezima koje ćete platiti (jeste li samac, gdje živite i slično). Recimo da je neto 8 EUR, čisto radi lakše kalkulacije, to znači da za 160 radnih sati ostvarite 1280 EUR.

Nakon takvog izračuna, može vas, kao i mene razveseliti ideja da s 1280 EUR možete platiti sve svoje osnovne troškove. I možete, ali troškove koje imate Hrvatskoj. Zbog toga sam pokušala napraviti projekciju, koliko bi me mogao koštati život u Irskoj.

Naravno, Dublin je najskuplji po svim pitanjima, pa tako i po cijenama najma. Osim toga manja mjesta u Irskoj nisu ništa manje perspektivna od Dublina. No s obzirom da živim u Zagrebu, a ne u nekom manjem hrvatskom mjestu, činilo mi se pravednim da u projekciju uključim najam stana baš u Dublinu.

U obzir sam uzela istu kvadraturu stana u kakvom trenutno živim, jer tko god da ide van, cilj mu je kroz neko vrijeme unajmiti vlastiti stan. Cijene soba u Dublinu kreću se od 500 EUR na više, što za početak nije loša opcija.

U režije su uključeni troškovi grijanja, struje, čistoće, vode, interneta, mobitela i za Zagreb i pričuva. Uzmite u obzir da i tu može doći do odstupanja jer u Irskoj je puno više različitih ponuđača ovih usluga, pa tako i cijene više variraju. Navodno su cijene hrane i potrepština jednake kao i u Hrvatskoj, a mjesečna karta za gradski prijevoz duplo skuplja.

Irska djeca u školu kreću s pet godina i škola je besplatna. Besplatan je i predškolski program u koji se uključuju djeca s navršenih tri godine, no program traje tri sata dnevno. Cijene vrtića za djecu koja ne ispunjavaju te kriterije iznose od 800 do 1000 EUR mjesečno. Budite spremni, čak i u slučajevima kad ostvarujete pravo na, recimo, ova tri sata dnevno besplatnog predškolskog programa, da ćete trebati platiti nekoga da vam pričuva dijete u vremenu kad ste na poslu. A u početku ćete sigurno raditi prekovremene, osim ukoliko vam baš odmah ne uleti dobro plaćen posao koji pokriva sve vaše troškove.

Proširite se izvan granica, ali istražite što vas čeka

Ne želim ovime nikoga obeshrabriti. Naravno, razmišljajte šire od ovih, naših granica. Htjela sam samo ukazati na to da je računica bitna i značajno drukčija od slučaja do slučaja. Meni je po ovoj računici život u Irskoj troduplo skuplji nego tu. Kako sam samohrana majka i hrvatske troškove nemam s kim podijeliti, tako ne bih imala s kim podijeliti niti irske. Kolika je vjerojatnost da ću odmah naći toliko plaćen posao, hm, ne znam. Hajde da ja prvo zaradim ovih 1000 EUR koliko mi za život treba tu, pa ako mogu to, tko zna, možda mogu u Irskoj i tri puta više.

Nisam otpisala Irsku, nemojte je otpisati niti vi, pogotovo ne na temelju moje računice, jer, ponavljam, to je isključivo projekcija za mene, izrađena prema mojim troškovima i na temelju podataka prikupljenih na internetu, ne na licu mjesta. Ali svakako napravite projekciju za sebe, dobro istražite u što se upuštate. A kad sve istražite i donesete odluku, ma tada se pustite punim jedrima prema naprijed!

Nekoliko linkova ukoliko odlučite istraživati život u Irskoj:

Facebook grupa ‘Idemo u Irsku’: https://www.facebook.com/groups/idemouirsku/

Stranice za najam stanova: https://www.daft.ie/https://www.rent.ie/https://www.myhome.ie/

Stranice s poslovima: https://www.google.ie/?gws_rd=ssl#q=jobs+irelandhttps://www.irishrecruiter.com/

Sretno!