Popis najšešćih sastojaka kvalitetnih ulja za bradu te njihove koristi

Jedan od najesencijalnijih elemenata vašeg dnevnog grooming asesoara za bradu je dakako samo ulje za bradu. Ulje za bradu je jedinstvena kombinacija različitih baznih i esencijalnih ulja, a koje bi, barem trebalo, biti umiješano do savršenstva, a kako bi u najboljoj mogućoj varijanti pogodovalo održavanju vaših brkova i brade.

Danas na tržištu ima sve više ulja za bradu, od domaće proizvodnje koja je manje više bazirana samo na prirodnim sastojcima pa sve do velikih kozmetičkih giganata koji su prepoznali tržište te plasirali svoje inačice proizvoda, koji su, moramo priznati, manje prirodno orijentirani od onih koje proizvode sami bradonje. Naravnom koliko god to zvučalo primamljivo nije preporučljivo kupovati one financijski najisplativije, jer vrlo se vjerojatno radi o slabijoj, nazovimo je, industrijskoj kvaliteti u kojoj se prirodni sastojci samo u tragovima.

O samom razlogu korištenja ulja za bradu smo već i pisali, tako da se toga nećemo doticati uz u ovom članku, već ćemo nabrojati najčešća bazna ulja za pripremu ulja za bradu te za što je određeno ulje korisno.

1. Bademovo ulje – Bez obzira na vrstu brade bademovo ulje pospješuje ravnanju i omekšavanju dlaka brade, a bez da dolazi do neželjenog pucanja vrhova dlaka. Uz to koža tretirana bademovim uljem je zdravija. Ovo prirodno ulje također pospješuje i stimulira sami rast brade.

2. Arganovo ulje – Ako pogledamo sastojke mnogih krema i ulja za hidrataciju kože na samom će vrhu popisa biti arganovo ulje. Ovo je ulje bogato vitaminom E, a ujedno hidratizira kožu. Visoki masni sadržaj ulja daje koži prirodni poticaj rasta i smanjuje nelagodu u samim folikulama dlake. Jedan od glavnih razloga zašto je arganovo ulje popularno je to što nakon primjene ne ostavlja masne tragove, ne iritira te je vrlo brzo apsorbirano u samo kožu.

3. Ricinusovo ulje – ovo je jedno od popularnijih sastojaka većine ulja za bradu na tržištu. Ulje brzo prodire u kožu ispod brade i pomaže ublažiti suhu i grubu bradu. Ricinusovo ulje ima određena svojstva koja će ukloniti prhut, kontrolirati svrbež, pa čak i pospješivati rast brade. Kada je brada mekša i lakša za oblikovanje tako će nastajati i manje štete prilikom primjerice raščešljavanja.

4. Esencijalna ulja – Jedna od najbolji zaštita i obrana od suhe ispucale kože je korištenje esencijalnih ulja. Samo ulje omekšava oštre dlake te djeluje kao svojevrsni regenerator za bradu, a ujedno pomaže održavanju idealnih uvjeta na samoj koži. Ako je koža zdrava, time je i brada zdravija što pak znači manje nanošenja drugih prirodnih sredstava i ulja za održavanje brade.

5. Ulje sjemenki grožđa – ako ulje koje koristite sadrži i ulje sjemenki grožđa onda budite sigurni da imate vrhunski proizvod. Naime to je ulje blagi adstringent, što pak znači da će koža biti zdravija, zategnuta i idealno tonizirana. Ovo ulje sadrži snažne antioksidante koji smanjuju štetu od slobodnih radikala na koži, a istodobno pomažu smanjiti bilo kakvu štetu od opasnih zraka sunca.

6. Ulje jojobe – Ovo je prvo ulje koje bi trebao koristiti svaki bradonja početnik jer je upravo ono idealno za korištenje u onim prvim fazama kada brada počinje svrbjeti i biti nesnošljiva. Ako se ne uhvatimo u koštac sa svrbeži i krenemo s korištenjem ovog ulja kasnije će brada biti puna prhuta. Ulje jojobe tako idealno navlažuje i hidratizira kožu što pak sprječava neugodni svrbež i kasniji prhut.

7. Maslinovo ulje – Već znamo sve o prednostima maslinovog ulja u kuhinji, a sada si samo zamislimo kako će to ulje hidratizirati i podmazivati bradu i kožu. Čak i najmanja količina maslinovog ulja u našoj bradi omogućit će da se jednom zauvijek riješimo one neželjene suhe i ispucale brade. Ulje podmazuje tako skoro svaku dlaku, ali i kožu tako da je i sami rast brade lišen bilo kakvih iritacija.

8. Mirisno ulje bora – Kad već tretiramo i održavamo bradu prirodnim uljima, zašto ne bi onda ta naša zdrava i bujna brada mirisala, a mirisno ulje bora je definitivno osebujno, ali nikad previše agresivno. Naravno uz to ulje kao ulje pomaže i hidrataciji odnosno zadržavanju potrebne vlažnosti u bradi.

9. Shea maslac – prednosti shea maslaca u našoj bradi su mnoge. Ovaj će maslac tako i onu divlju, nekontroliranu bradu dovesti u red u transformirati u urednu, glatku i prije svega mekanu bradu. Vlažnost koju daje maslac bradi zadržava se u njoj tijekom cijelog dana tako da u svakom trenutku izgleda kao da je upravo počešljana.

10. Ulje čajevca – o prednostima ulja čajevca mogli bi napisati posebni članak, a možda i budemo. Ulje čajevca tako navlažuje i liječi kožu, popravlja oštećene dlake, a uz sve to i ostavlja onaj sjajni i glatki izgled i osjećaj u bradi tijekom cijelog dana. Ulje ublažava svrbež, crvenilo, sprječava prhut te pospješuje zdravlje kože. Samo ulje e vrlo brzo apsorbira te ne ostavlja nikakve masne tragove.

11. Ulje s vitaminom E – sadržavanje ulja s vitaminom E u bradi pospješuje zadržavanju vode odnosno prirodne hidratacije kože. Takva koža je svakako zdravija i prirodno hidratizirana. Vitamin E vraća normalni i prirodni balans ulja na koži, ali i pospješuje sami rast brade.

12. Ulje pšenice – ulje pšenice je efektivan sastojak zato što ima antioksidans i antiaging svojstva koja pomažu održavanju zdrave teksture brade i kože, a uz to još i štiti kožu od oštećenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.