Pet razloga zašto svaki dan trebate drijemati

Dugo mi je trebalo da shvatim da popodnevno drijemanje nije uzaludno trošenje vremena, već ušteda i vremena i energije. Produktivniji sam, orniji, osjetila su mi izoštrenija ako svaki dan drijemam po 30 minuta. I to nakon ručka.

Popodnevni san, odnosno popodnevnih ’30 minuta za ubiti oko’ je više nego potrebno svakom organizmu, pa tako i vama. Drijemanje, kratki spavanac možete odraditi bilo gdje, u uredu, doma, u autu nije bitno, ali ono što je bitno je da tih 30 minuta u potpunosti osvježava energiju, elan i sama osjetila.

Mislite da je to neobično, nepotrebno? Smatrate to zabušavanjem? Onda se varate. Ovi poznati ljudi redovito su popodne drijemali: Leonardo da Vinci, Napoleon, Albert Einstein, Thomas Edison, Eleanor Roosevelt, John F. Kennedy, John D. Rockefeller, Winston Churchill, Ronald Reagan…

  1. Drijemanjem vraćamo pažnju. Rano popodne, ponajviše nakon ručka pažnja, fokusiranje, elan i energija su nam prilično nisko. To je slučaj kod većina nas. Dovoljno je samo malo drijemati da bi se vratili na normalu. Preporuča se od 20 do 30 minuta drijemanja da bi vratili pažnju, koncentraciju i fokus, a opet da se ne bi osjećali pospano i mrzovoljno. Isto tako je dobro prije drijemeža popiti kavu tako da se probudimo taman u punoj energiji, a odmoreni.
  2. Drijemež nam pomaže da ne iznemognemo. Burnout odnosno mentalno sagorijevanje posljedica su svakodnevnih, cjelodnevnih jurnjava za nekim rezultatima, poslom, odnosno kad smo uvijek u nekom stalnom stanju maksimalne aktivnosti. To nas dovodi do stresa, frustracija i na kraju do iznemoglosti. Kad jednom dođemo do tzv. burnout faze, potpuni oporavak može trajati tjednima, mjesecima pa i godinama. Drijemanje nam je svojevrsni restart. Samo 30 minuta oslobađa nas nakupljenog stresa i omogućava svježi start.
  3.  Drijemanje nam omogućava povećanje osjetilne percepcije. Naime, popodnevni kratki san nam opet osjetila vida, sluha i okusa vraća u normalno neopterećeno stanje. Drijemanje također omogućava kreativnu relaksaciju oslobađajući mozak od nepotrebnih informacija, a za nove kreativne podražaje.
  4. Drijemanje smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Jeste li znali da osobe koja barem tri puta tjednu omoguće sebi popodnevno drijemanje smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 37%. Kod zaposlenih muškaraca ta vjerojatnost skače na 64%. Istraživanje je to studije iz 2007. godine koja je objavljena u Archives of Internal Medicine.
  5. Drijemanje nam diže produktivnost. Tajna produktivnosti ne leži u organizaciji vremena, već u dobroj organizaciji vlastite energije. Mnoge studije su pokazale da ljudi, radnici postaju sve manje produktivni kako dan prolazi. Jedna studija iz 2002. godine sa Sveučilišta u Harvardu pak je pokazala da je svega 30 minuta drijemanja radnicima vratilo produktivnost na nivo koji su imali ujutro nakon dolaska na radno mjesto.

Slijedeći put kad vam netko onemogući popodnevno drijemanje uz izgovor tipa “Ne spavaj na poslu”, “Spaval budeš u noći” ili “Idi ranije spavati drugi puta pa ne budeš umoran” pošaljite ga ovamo.