20. TRAVNJA? Zašto je baš “420” broj kojeg znaju svi ljubitelji marihuane?

Vjerujemo da ne postoji ljubitelj, konzument marihuane koji nije upoznat s brojem 420 (u biti znamo da postoji, i to većina njih, ali ovako praktičnije zvuči kao početak članka o šifri “420”). Upravo taj broj danas u zapadnom svijetu predstavlja prvu asocijaciju na “zelenu materiju nalik na marihuanu” odnosno njezino uživanje.

No, kad bi upitali bilo kojeg od tih rijetkih strastvenih reefera koji su upoznati s ovom šifrom, što ona doista predstavlja vjerujem (odnosno znam) da bi dobili svakojake šarolike odgovore za koje nam i nerijetko treba prilično bujna mašta.

Ali ipak u tom velikom svijetu mitova doista postoji jedno točno objašnjenje i značenje ove šifre, a točno za tjedan dana, 20. travnja u 16:20 sati svatko tko se tako osjeća, diljem svijeta, u to ime može zapaliti po jedan joint.

No, moramo spomenut da iako je u Hrvatskoj marihuana i njezino konzumiranje dekriminalizirano, ono svakako nije legalno ni dopušteno, a bez obzira što se diljem razvijenog svijeta, od SAD-a, preko Kanade, Njemačke, Švicarske i mnogih drugih zemalja marihuana legalizira. Ako vas uhvate, lupit će vas po džepu prekršajnom prijavom.

Mit broj 1: Marihuana sadrži 420 aktivnih kemijskih spojeva

Marihuana doista sadrži preko 400 aktivnih kemijskih sastojaka, no to svakako nije točno 420 i ta brojka varira od biljke do biljke, od vrste to vrste.

Mit broj 2: Popodnevno vrijeme čajanke u Nizozemskoj

Jedina službena i provjerena čajanka je u Velikoj Britaniji u 17 sati (five o’clock tee). Ovo je u potpunosti izmišljeno.

Mit broj 3: Hitlerov rođendan

Da, 20. travnja doista je Hitlerov rođendan. No, isto tako ne postoji ni jedan normalan konzument marihuane koji bi u svoj svojoj bujnoj mašti slavio rođenje ovog manijaka.

Mit broj 4: Naslov pjesme Boba Dilana

Konkretno se odnosni na pjesmu “Rainy Day Woman #12 & 35”. Odnosno umnožak ta dva broja koji iznosi 420. E sad, eksperiment, zapalite joint, ili ako poznajete nekoga tko konzumira, neka zapali joint i neka pokuša pomnožiti 12 i 35.

Mit broj 5: Policijska šifra

Policija u SAD-u, ali i diljem svijeta ima šifre za određena ilegalne radnje. Pa je tako 420 šifra za “pušenje marihuane”. Nije.

Mit broj 6: Dio kaznenog zakona

Šifra 420 nije sekcija ni dio bilo kakvog kaznenog zakona u SAD, ali ni šire, a koji bi se bavio bilo kakvim nezakonitim radnjama glede marihuane.

Mit broj 7: Smrt Jimi Hendrixa

Mit govori o tome da su Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jerry Garcia umrli 20. travnja. E, pa nisu. Googlajte. Jedino što povezuje prvi trojac je da su umrli u 27. godini života.

Mit broj 8: Prvi trip Alberta Hofmanna

20. travnja Albert Hofmann je uzeo svoj prvi LSD. To je istina, doista je 20. travnja odradio svoj prvi trip. No to se dogodilo 1943. godine, daleko prije nego ja marihuana ušla u svojevrsni mainstream. Osim toga zašto bi konzumenti marihuane slavili LSD ili bilo koju drugu drogu?

Mit broj 9: Hotelska soba benda Grateful Dead

Govori se da je Grateful Dead uvijek odsjedao u sobi 420. Iako nema dokaza o tome, vjerojatnije je da je GD namjerno birao sobe 420 upravo zbog značenja šifre.

Mit broj 10: Zakon koji će legalizirati marihuanu

Još jedan mit vezan uz zakonodavstvo SAD-a, a to je da je njihov Senat doveo zakon #420 koji bi se bavio legalizacijom marihuane. Možda u nekom paralelnom svemiru gdje bi ti članovi Senata bili napušeni.

Mit broj 11 odnosno prava istina iza broja 420

Nekoliko je prijatelja iz San Rafaela u Kaliforniji dogovorilo da će se naći u 16 sati i 20 minuta, a poslije škola kod zida kako bi zapalili joint. Bilo je to u ranim 70-tim godinama. Kako je ta ekipa bila prilično popularna i utjecajna u društvu, to se jednostavno “ulovilo”.

Ekipa prijatelja koji su tako u 16:20 pušili maricu zvali su se “Waldos” jer su pušili kraj zida. Ista ta ekipa, odnosno društvo oko “Waldosa” imala je dobre veze i poznanstva sa bendom Grateful Dead pa je tako u užem krugu 420 postala svojevrsna šifra upravo za ovakvu vrstu opuštanja.

Kasnije je časopis posvećen marihuani “High Times” krenuo s korištenjem šifre “420” što pak je do dana današnjeg cementiralo šifru kao međunarodnu asocijaciju konzumiranja travice kao takve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.