Najviše alkohola piju Irci, potvrdilo istraživanje

alkohol

Za Šveđane se obično govori da mogu najviše popiti, Rusima valjda, umjesto krvi, votka kola žilama, Ircima je pub drugi dnevni boravak, a navodno ni Francuzi s vinom ne zaostaju za drugima. Gotovo kao da se svaka nacija želi pohvaliti s količinom popijenog alkohola. Iako su uvriježene mnoge predrasude, kada je alkohol u pitanju, istraživanje je pokazalo ipak nešto jasniju sliku.

Budući da ljudi iz različitih zemalja konzumiraju različite vrste pića s različitim postotcima alkohola, kako bi istraživanje bilo što preciznije, istraživači Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije razvili su upitnik u koji su uključili i regionalne razlike. Pomoću ilustriranih kartica za svaku geografsku regiju, ispitanici su preciznije komunicirali vrstu i količinu alkohola, pa je tako ovim upitnikom znanstvenicima bilo omogućeno sastaviti točniju mjeru potrošnje alkohola na nacionalnoj razini. Osim toga, kako je izjavio profesor sociologije Terje Andreas Eikemo, po prvi put su se mogla kombinirati pitanja o životnim uvjetima, radu, obrazovanju i načinu života uključujući i zdravstveno stanje.

Pa evo što je istraživanje pokazalo. U ukupnom poretku, na području Europe, najviše alkohola piju Irci. U Portugalu živi najviše pijanaca, a Britanija je odmah uz bok. Muškarci piju duplo više nego žene, a žene u srednjoj i istočnoj Europi piju najmanje. Što se tiče sjeverne Europe, najviše piju Danci, dok je Norveška najviše ugošćuje vikend-pijance.

Istraživanje o ispijanju alkohola dio je većeg Europskog socijalnog istraživanja koje uključuje i različita pitanja o načinu života i zdravstvenom stanju ispitanika. Ispitanici su odgovorili na više od dvjesto pitanja u sklopu polusatnog intervjua. Istraživanje je tako pokazalo i povezanost materijalne situiranosti i navike pijenja. Ukupna potrošnja alkohola bila je najviša u višim društvenim slojevima, međutim navika pijenja najviše je izražena kod nižih društvenih slojeva.

Rezultati istraživanja dostupni su i online.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.