BONTON: 10 gentlemanskih manira za stolom

bonton večera

Bilo da se radi o poslovnoj večeri ili onoj u vlastitom domu, bonton je nešto čega se pravi gentleman strogo drži. Čak i kada se nađe u škakljivoj situaciji u kojoj nije siguran što učiniti. Dugogodišnji batler Charles MacPherson napisao je bonton za ponašanje za stolom, vodič iz kojeg smo izdvojili deset pravila kako postupati u određenoj situaciji.

1. Nikad ne stavljajte ubrus oko vrata

Osim ako na plaži s prijateljima ležerno ne mastite brk kakvim jastogom, nikada, ni pod kojim uvjetima ne stavljajte ubrus oko vrata. Umjesto toga, stavite ga u krilo i koristite prema potrebi.

bonton večera

2. Nikada ne naslanjajte laktove na stol

Iako je to vrlo primamljiva radnja u pauzi dok čekate slijedeće jelo, bonton kaže, nemojte to činiti. Držite laktove uz tijelo, pogotovo kada prinosite hranu ustima.

3. Nikada ne reagirajte pretjerano

Svima se barem jednom dogodio taj neugodni trenutak kada slučajno zapnemo i prolijemo nešto. Ne radite od toga scenu. Počistite nered na brz i miran način i pitajte poslužitelje za dodatan ubrus. Ukoliko drugog gosta polijete pićem, nemojte ga vi brisati. Dovoljno je da ponudite ubrus i da se ispričate, bonton pravila će biti zadovoljena.

4. Ne gestikulirajte rukama dok držite pribor za jelo

Ako ste jedan od onih koji ne mogu pričati, a da ne gestikuliraju rukama, ne zaboravite prije toga odložiti pribor za jelo. Također, spustite pribor za jelo i dok žvačete.

5. Ne posežite za solju preko stola

Umjesto toga, jednostavno zamolite osobu do sebe da vam doda sol. To je ipak manje nametljivo, nego da im  gurate ruku ispred lica.

bonton večera

6. Ne naginjite se nad tanjur

Kod juhe ili špageta to zna biti škakljivo, ali ipak nastojte se držati uspravno i umjesto da spuštate glavu nad tanjur, radije dižite vilicu sve do usta.

7. Ne razgovarajte s punim ustima

No, ovo nam govore valjda od kad smo prvi put žlicu uhvatili sami. Bez obzira, za vrijeme večere u društvu, često dođemo u napast komentirati nešto prije nego smo hranu prožvakali. Stoga, nije loše ponoviti ovo bonton pravilo.

8. Ne pokazujte izbirljivost u hrani

Koliko god bili svejed, ipak se ponekad dogodi da vam se, hrana koja je servirana, jednostavno ne sviđa. Nemojte to pokazivati. Udahnite, uzmite par zalogaja i pričekajte desert uz čašu vode. Preživjet ćete.

9. Ne pokušavajte diskretno puhati nos za stolom

Kod puhanja nosa nema diskrecije. Zadovoljit ćete bonton pravila ako se ispričate, otiđete do toaleta i obavite što trebate.

10. Ne ostavljate ubrus na stolcu

Nakon što je večera završila, ubrus nikako ne ostavljajte na stolcu. Bonton nalaže da ga ostavite uz ili na tanjuru.