Gospodo na prvi izlazak s damom nemojte nositi cvijeće jer možda šaljete krivu poruku

Iako je cvijeće prilično praktični znak pažnje prema vašoj dami i nerijetko se poklanja kao znak ljubavi, privrženosti, ali isto tako kao i znak prijateljstva, ono može biti određeni suptilni znak komunikacije.

Primjerice ako izlazite s damom koja želi s vama neku romantičnu vezu, ali i više, a vi joj poklonite recimo bijele ruže koje su znak prijateljstva, za razliku od crvenih. Cvijeće je i dio vijenaca na sprovodima, tako da s cvijećem doista treba pažljivo, a ponekad je čak bolje i pojaviti se bez cvijeća.

Jedna od takvih situacija kad je pametnije pojaviti se bez cvijeća je i prvi izlazak, takozvani prvi date. Iako se u nekim sredinama dolazak praznih ruku smatra pomalo nepristojnim, to svakako nije slučaj kod prvog izlaska. Na kraju krajeva prvi izlazak može biti ujedno i posljednji izlazak.

Na prvi izlazak dođite praznih ruku, jer primjerice čokoladu, koliko god fina i prekrasna bila, ona ne jede jer eto možda ima povišeni šećer u krvi, a možda je na dijeti. Cvijeće isto tako, možda leži u njoj neka neotkrivena alergija što je zadnje što vam treba u tom trenutku.

Sve u svemu prerano je za takve geste na slijepo. Iako je to fini džentlmenski potez i većina dama bi ga kao takvog i prihvatila, u ovoj fazi ono može predstavljati situaciju gdje vi niste na istom nivou kao vaša dama. Ona vrlo lako to može shvatiti kao ishitreni i prerani potez, implikaciju na neku romantičnu vezu za koju još nije spremna.

Kod mlađih pak dama cvijeće kao gestu mogu smatrati jednim klišejom da ih što prije odvedete u krevet, što vam doista ne ide na ruku.

Stoga na prvi izlazak ponesite samo smiješak i budite otvorena uma. Cvijeće neka bude kod drugog ili trećeg izlaska kad se već poznajete i pomalo znate kuda to vodi.

Osim toga cvijeće može dati dojam da se previše trudite, da u neku ruku forsirate da ona izabere vas, da ste čak pomalo i očajni. Još se uvijek se ne poznajete dovoljno dobro da bi ona to cvijeće shvatila kao standardnu džentlmensku gestu prema dami bez ikakvih dodatnih obveza ili očekivanja s vaše strane.

Stoga evo nekoliko savjeta i društvenih alternativa za prvi izlaza, a umjesto cvijeća:

  • Pričajte o sebi, onoliko koliko i ona priča o sebi. Ne sramite se pitati pitanja ako vas nešto zanima, ili ako nju nešto zanima, a ne usudi se pitati.
  • Ne spominjite bivše djevojke, bivše partnerice te bilo kakve seksi pričice. Neka to dođe u neko doba kad se već dobro poznajete.
  • Prste k sebi. Ne forsirajte taj poljubac ili držanje za ruke. Neka to dođe prirodno. Ili ne.
  • Platite račun. Ako ona inzistira, kasnije podijelite trošak ili neka one plati sljedeći izlazak.
  • Ostavite mobitel na miru i koncentrirajte se samo na nju.
  • Nemojte se napiti. Ok ako vam malo zacrvene okice od vina ili pive, ili viskija, to je u redu. Ali nikako ne u toj mjeri da vam izmakne kontroli.