ENERGIJA SUNCA Seiko SSC229 ručni sat energiju crpi iz Sunca

Iako baterije na ručnim satovima drže jako dugo, uvijek imaju tendenciju da se istroše baš u najgorem trenutku. U biti bilo koji trenutak kad vaš sat prestane raditi je najgori trenutak. Seiko je uvijek bio nekako prednjačio kad je u pitanju tehnologija i samo pokretački mehanizam sata. Vjerojatno je tome zaslužna Japanska inovativnost. Sjećam se svog prvog sata tamo u osamdesetima kao tinejdžer sam dobio od starog Seiko sat s automatskim pogonom kojeg je on nabavio negdje sedamdesetih. 

Seiko SSC229 također je među pionirima sportskih i elegantnih ručnih satova koji kao za pokretanje mehanizma koriste sunčevu energiju. Tako da nema potrebe za promjenom baterija, navijanjem ili stalnim pokretom kako bi se isti punio. Dok je sunca vaš će Seikom pokazivati točno vrijeme. Kad nema sunca, nema straha, Seikom spreman energiji i do 6 mjeseci, neki modeli od do 12 mjeseci, tako da i ako ga 6 mjeseci ostavite na tamnom mjestu on će nastaviti raditi normalno. Kad se isprazni dovoljno je svega 8 minuta izlaganja Suncu da bi sat nastavio normalno raditit, a punjenje do 100% popunjenosti baterije traje 3 sata.

Kućište je promjera od 44,5 mm sa japanskim kvarcnim pogonom, dok je narukvica izrađena od nehrđajućega čelika.

Ovaj sportski sat uz glavni brojčanik sa iznimno čitkim arapskim brojevima ima kazaljke sa premazom koji također upija sunčevu energiju kako bi isti svijetlili po mraku za lakše očitavanje vremena. Osim glavnom brojčanika tu su još tri manja i to jedan sa punim krugom od 60 minuta, drugi prikazuje vojno očitavanje vremena, dok je treći za prikaz kontinuiranih sekundi.

Naravno, vodootporan je do dubine od 100 metara.

Cjenovno pak je izuzetno prihvatljiv, stoga ubacite ga u kolekciju, jer autor redaka svakako to bude učinio.