KAKVA PRIČA! Upoznajte Domagoja iz Zagreba, čovjeka koji izrađuje unikatne lule

Pogledajte kratki film o Domagoju Telismanu. Bivšem grafičkom dizajneru iz Zagreba koji se, i ne znajući za taj dio obiteljske povijesti, 'vratio' poslu kojeg je radio i njegov pradjed – izradi lula.

A najbolje je što je Domagoj svoj novi životni poziv doslovno pronašao na plaži.

Jednog je dana sasvim slučajno naišao na gospodina koji je na plaži oblikovao lulu. Bio je to Norbert Riemer, proizvođač lula iz Njemačke, koji mu je u dvosatnom razgovoru velikodušno prenio dio svog znanja o ovom zanimaju i užitku pušenja lula. I upravo je ta “ljubav na prvi pogled” bila presudna da se Domagoj ostavi računala i virtualnog svijeta i usavrši se u poslu proizvođača unikatnih lula.

Kaže da u lulama uživa od 1997. godine, kada je po prvi puta zapalio jednu od starih lula svog oca, ali da je nekako osjećao da puko pušenje lule nije sve.

S godinama je naučio da to nije samo uživanje u finom duhanskom dimu, nego je prije svega riječ o opuštanju i odvajanju vremena za sebe i vlastite misli, što nam svima strahovito nedostaje u današnje vrijeme.

Što pak se tiče izrade, kaže da svaka lula priča svoju priču.

Jednu od takvih, doslovno filmskih priča, govori i baš ta lula koju je Norbert izrađivao prilikom njihovog prvog susreta, a koju je Domagoju za Božić poklonila njegova supruga.

I tako je 2006. godine krenula njegova karijera proizvođača lula. Neke od tih zaista prekrasnih radova možete vidjeti na njegovoj web-stranici.

S današnjom promjenom trendova te ponovnog vrednovanja pravog ručnog rada, vjerujemo da je Domagojeva karijera zapravo tek na početku. On sam u filmu kaže da je imao sreće i dosta rano u životu otkrio strast u kojoj će moći uživati još dugo godina.

Dvojac zaslužan za nastanak ovog kratkog filma, u kojem upoznajemo Domagoja Telismana, čovjeka koji već 11 godina ručno proizvodi lule, su Tomislav i Ivana Mataić.

Neke pak od njegovih savjeta o hobiju uživanja lule, o izboru same lule, duhana, pribora za održavanje lula… možete pronači i u rubrici Uživanje lule.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.