DOTTERPIPES Pribor za lulu

Kupili ste svoju prvu lulu i odabrali prvi duhan. Ovo vam može biti donekle dovoljno za uživanje u luli, ali da bi lulu napunili, pripalili i očistili na pravilan način, trebat će vam nešto od lulaškog pribora.

Postoje razni lulaški dodaci, pribor i pomagala, mi ćemo nabrojati ono najosnovnije i objasniti njihovu primjenu.

Šibice ili upaljač?

Jedna od stvari koja će vam svakako trebati je nešto čime ćete lulu pripaliti. Na lulaškim forumima i druženjima vječno se vode rasprave što je bolje – šibice ili upaljač? I jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke. Prvo trebamo objasniti što je točno pripaljivanje lule, kako se ono pravilno izvodi i zašto je bitno dobro ga izvesti.

Pripaljivanje lule je paljenje gornjeg sloja duhana napunjenog u lulu, pri čemu bi bilo idealno da duhan gori cijelom svojom površinom. Pravilno paljenje lule se izvodi na način da se izvor vatre približi rubu lule i duhanu te se vatru uvuče u lulu uvlačenjem dima u usta. Duhan će se odmah upaliti, počet će se dimiti, izdignut će se i tada najvjerovatnije ugasiti. To se zove “lažno paljenje”. Pričekamo par trenutaka da se lula potpuno ugasi, tada priborom za lulu poravnamo površinu duhana i sve ponovimo još jednom. U idealnim uvjetima (na natjecanjima u dugom pušenju lule) ovo je ujedno i zadnje paljenje jer svaki natjecatelj ima na raspolaganju samo dvije šibice. No uživanje u luli kod kuće nikada ne treba biti natjecanje, nego uživanje i lulu slobodno možete paliti koliko god puta je potrebno.

Paljenje je bitno dobro izvesti jer ono uvelike utječe na ostatak pušenja, a evo i zašto. Na tržištu postoje razni tipovi upaljača (s plamenom na plin ili benzin te plinski upaljači koji imaju mlaz), od kojih neki nisu pogodni za korištenje s lulom. Upaljači s mlazom imaju daleko najvišu temperaturu plamena te mogu jako oštetiti lulu, samim time ih nikako ne bih preporučio. Lulaški upaljači na plin ili benzin od običnih se upaljača razlikuju po tome što im je plamen nagnut pod 90 stupnjeva u odnosu na obične. Razlog tome je da plamenom ne oštetimo rub lule dok pripaljujemo duhan. Plinski upaljači imaju neutralniji miris od benzinskih, koji dosta lulaša ne vole jer se miris benzina ipak osjeti i donekle promijeni miris duhana. Lulaške šibice ne sadrže sumpor i imaju neutralniji miris od običnih. Prednost šibica naspram upaljača je niža temperatura plamena. Zašto je to važno? Veliki broj lulaša ima istančan osjet mirisa i žele uživati u što manje promijenjenom mirisu svoje omiljene duhanske mješavine. A temperatura plamena može promijeniti miris duhana na način da ako je previsoka zapravo sprži gornji sloj duhana koji palimo, a kako dim (radi konstrukcije lule) prolazi i kroz još nezapaljeni dio duhana – taj sprženi miris zapravo uništi onaj čisti miris mješavine koji želimo osjetiti. Dakle, šibice tu najmanje utječu na miris duhana jer imaju najnižu temperaturu plamena.  Nedostatak šibica je što ih je po vjetru gotovo nemoguće držati upaljenima dovoljno dugo da pripalimo lulu. Neke konstrukcije upaljača su izvedene s dvije fine mlaznice kroz koje sporo izlazi mala količina plina te tako imaju nižu temperaturu plamena.
Postoje i izvedbe upaljača koji imaju alat za lulu na sebi.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Alat

Neophodan lulaški alat je nešto slično švicarskom džepnom nožiću, a najčešća konstrukcija sadrži tri dijela: iglu, žlicu ili strugalicu i dio za natiskivanje (tamper).
Najrašireniji je tzv. “češki alat”, koji se može kupiti u svakom bolje opremljenom kiosku, najčešće je cijeli od metala. Postoje i varijante alata s koricama od drveta, roga i sl.
Iglom možemo kopati po pepelu u luli te po potrebi razrahliti duhan (ako smo ga previše nabili pri punjenju).
Žlicom ili strugalicom možemo se poslužiti pri punjenju lule ili kasnije pri čišćenju tako da ćemo strugalicom lagano postrugati stijenke lule i eventualne ostatke neizgorenog duhana.
Tamperom nabijamo duhan prilikom punjenja i pušenja.
Preporučujem prije kupovine istražiti kakvih sve alata  ima na tržištu jer, pod pretpostavkom da svoj alat ne izgubite, imat ćete ga cijeli svoj lulaški staž pa je zgodno kupiti neki koji vam se zaista sviđa.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Čistači za lulu

Čistači su nešto što ćete koristiti u velikim količinama, ako želite da su vam lule čiste i pravilno održavane. Barem dva čistača ćete iskoristiti prilikom svakog pušenja.
Čistač je zapravo žičani štapić duljine dvadesetak centimetara u koji su upletene pamučne i sintetske dlačice.  Postoje razne izvedbe, razlikuju se duljinom, debljinom i sastavom dlačica. Idealni su oni koji imaju upletene pamučne (za upijanje kondenzata) i sintetske dlačice (koje lagano stružu komadiće pepela ili nečistoću u kanalu za zrak). Za vrijeme pušenja čistač možemo gurnuti kroz otvor na kraju usnika kroz cijelu lulu kako bi upio eventualno nakupljen kondenzat koji se može stvoriti u luli. Nakon pušenja, nakon što se lula potpuno ohladila i nakon što smo iz nje istresli pepeo i ostatke duhana, čistačima očistimo cijeli sistem počevši od kraja usnika prema glavi lule, a zatim presavijenim čistačem u obliku slova “U” počistimo stijenke žarnice. Čistači su potrošna roba i nakon korištenja ih bacimo.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Filteri

Ukoliko kupite lulu koja koristi filtere, tada ćete trebati kupiti i filtere u potrebnoj dimenziji. Postoje 6 i 9mm varijante. Filteri mogu biti punjeni aktivnim ugljenom ili mrvljenim meerschaumom (materijalom od kojeg se izrađuju lule). Nakon svakog pušenja filter se zamjenjuje novim.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Torbice za lule i pribor

Kako bi nam lule, duhan i sav pribor bili zgodno i praktično složeni, na tržištu postoji mnogo različitih izvedbi lulaških torbica napravljenih najčešće od kože. Postoje izvedbe za jednu, dvije, tri i više lula. Torbice nisu nužan dio lulaškog pribora, ali olakšavaju prenošenje i spremanje svega što je potrebno za uživanje u luli.

(Izvor fotografije: Dotterpipes.com)

 

Pepeljara

Kao i torbica, ni pepeljara nije obavezan dio pribora. Postoje razne varijante, a razlika između običnih i lulaških pepeljara je u tome što lulaške na sredini imaju dio koji je najsličniji plutanom čepu. Taj dio služi da o njega lupkamo naopako okrenutom lulom, kako bi iz nje istresli pepeo za vrijeme pušenja.


(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Stalci za lule

Dok imamo jednu lulu, stalak i nije nešto o čemu trebamo previše razmišljati, no kad nam kolekcija naraste na 20 ili 30 lula tada je zgodno imati stalak na kojem lule mogu biti lijepo složene, i što je najvažnije, zračiti se i sušiti između dva korištenja. Postoje izvedbe od jedne lule do cijelih zidnih ormara za 50 i više lula.


(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Gumeni nastavak za usnik lule

Gumene nastavke koriste pušači koji lule drže isključivo zubima, kako bi im bio ugodniji osjećaj za zube i kako zubima ne bi oštetili usnike.


(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Adapteri

Ako kupimo lulu koja koristi 6 ili 9mm filtere, te ako te filtere odlučimo prestati koristiti, možemo kupiti adekvatne plastične adaptere koji se u sistem umetnu umjesto filtera te tako popune komoru za filter u kojoj bi se, ako je prazna, mogao nakupljati kondenzat tijekom pušenja.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Poklopci za lule

Ako lulu ne možemo popušiti do kraja, a želimo nastaviti nakon nekog vremena, možemo na nju staviti metalni poklopac kako nam duhan i pepeo ne bi ispadali. Posebno su zgodni ako napola popušenu lulu trebamo spremiti u džep. Donekle mogu poslužiti i za malu zaštitu ako lulu pušimo na vjetru, što nije nikako preporučljivo jer se lula može nepovratno uništiti.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Ovlaživači duhana

Ako duhan dulje vrijeme ne koristimo, može se posušiti. Kako bi ga ponovno rehidrirali koristimo posebno dizajnirane ovlaživače duhana koji se na par trenutaka umoče u vodu, pobrišu i zatim stave u limenku s duhanom.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

 

Reameri (strugači) nakupina na stijenkama lule

S vremenom i korištenjem na stijenkama žarnice nakuplja se naslaga (eng. “cake”) koja se sastoji od smola iz duhana i pepela. Dok je lula nova taj zaštitni sloj je neophodan jer štiti drvo od visokih temperatura i pregaranja. No s vremenom taj sloj postaje predebeo i kod zagrijavanja i širenja može prouzročiti pucanje glave lule. Strugačem možemo taj zaštitni sloj “obrijati” na željenu debljinu, što je otprilike 1mm debljine. Još jedan minus debele naslage cake-a je i taj što nam se smanjuje kapacitet duhana koji možemo staviti u lulu.

(Izvor fotografije: Smokingpipes.com)

Domagoj Telisman, izrađivač lula
Dotterpipes