DOTTERPIPES Odabir duhana za pušenje lule

Odabrali ste svoju prvu lulu i htjeli biste kupiti idealan duhan kojim ćete započeti istraživati kako je to pušiti lulu. U usporedbi s cigaretama i cigarama, lulaški duhani imaju veću raznolikost. Svi smo mnogo puta čuli rečenicu:

Meni lula tako prekrasno miriše. Kad na ulici osjetim miris duhana za lulu, najradije bih što dulje pratio/la tu osobu!

No, nisu svi duhani tako opojnih i širokim masama primamljivih mirisa.

Budući da ljudi lulu najčešće povezuju s ugodnim mirisom dima, većina za svoj prvi duhan odabire nešto mirisno tj. aromatično. Ponekad je potrebno dosta vremena i isprobavanja raznih mješavina dok lulaš početnik ne otkrije svoj idealan prvi duhan. U našoj zemlji najpopularnija je mješavina pod nazivom  Mac Baren – Original Choice.

S obzirom na to da je ponuda na našem tržištu vrlo oskudna, Original Choice se, upravo zbog ugodnog mirisa i niske razine nikotina, pokazao dobrim izborom.

Neki od vas će ga znati i po istoimenom duhanu za motanje cigareta.  Okus i miris su vrlo slični u obje verzije duhana,  no postoji razlika u rezanju samih listova. Duhani za lulu su deblje rezani jer trebaju izgarati dulje, mirnije i s nižom temperaturom.

Duhani za lulu dijele se na više načina, od kojih  ćemo navesti nekoliko.

Prvi je po aromi duhana. Dijelimo ih na aromatične i nearomatične mješavine. Aromatične su one kod kojih je duhan obogaćen prirodnim aromama (vanilija, razne voćne note, whiskey i sl). Nearomatičnim mješavinama nisu dodane nikakve dodatne arome, nego se miris mješavine dobije spajanjem raznih vrsta duhana u jednu zaokruženu cjelinu. Tu do izražaja dolaze razne slatke i voćne arome koje duhan ima u sebi. Primjerice, pušači najčešće primijete miris suhih šljiva ili grožđica (ako se radi o virginijskim mješavinama).

Virginija je duhan koji se koristi i u cigaretama, a u pušenju lule se odabiru različite vrste virginije, iz cijeloga svijeta, koje daju široku paletu okusa – od lješnjaka, trave, limuna… Nearomatične mješavine su, uz virginijske, još i orijentalne i latakijske koje većinu pušača mame svojim posebnim mirisom. Teško ga je opisati, ali jednom kad ga osjetite,  ne zaboravljate ga. Mnogi ga pušači i nepušači opisuju kao miris po “dimljenom duhanu”.

Druga vrsta podjele duhana bila bi po načinu rezanja i slaganja duhana. Tu razlikujemo duhane rezane na deblje ili tanje trakice, koji se mogu pušiti takvi kakvi jesu, bez ikakvih priprema.  Listići duhana (flake) sastoje se od mnogo listova prešanih jedan na drugoga koji se zatim režu na tanke šnite.

U lulu ih možemo puniti nerazmrvljene ili usitnjene. Njih sitnimo među prstima na koju god finoću želimo, a zatim punimo u lulu. Ovisno o tom punjenju, duhan će za vrijeme pušenja imati drukčiji miris i okus. Postoje i mješavine u kojima su listovi duhana smotani tako da tvore uže koje se reže u tanke žetone. Ti se žetoni mogu mrviti ili u lulu stavljati u punom obliku. Prešani duhan se prvobitno koristio na dugim putovanjima mornara koji su tako mogli dulje uživati u duhanu jer se nije presušio, a zbog kompaktnosti ga je bilo lako skladištiti u bačvama.

Na pakiranju duhana najčešće piše informacija o tome u kakvom je obliku duhan, primjerice ribbon, shaq, flake, plug, rope, disks…

Odličan izvor informacija o svim mješavinama duhana je webstranica Tobacco reviews. Tu se mogu naći recenzije mješavina, detalji o njihovom sastavu i sl.

Duhani mogu biti pakirani u vrećice od 50g ili vakumski zatvorene limenke od 50/100g.  Neki se duhani mogu kupiti i u rinfuzi što je jeftinije jer ne plaćamo limenku i etiketu. Mnogi lulaši imaju poveće zalihe omiljenih duhana jer duhanske mješavine imaju slično svojstvo kao arhivska vina –  s vremenom dozrijevaju u limenkama.

To osobito vrijedi za virginijske mješavine koje su s godinama sve kvalitetnije.  Arhivske limenke poznatijih duhana stare 20, 30 i više godina, pravilno skladištene i čuvane,  postižu nevjerovatne cijene na tržištu duhana.

Domagoj Telišman, izrađivač lula
Dotterpipes