DOTTERPIPES Uvod u hobi pušenja lule

Pušenje lule je lijep i zanimljiv hobi, posebno za osobe koje traže “bijeg” od stresa, ispušni ventil u kojem će se smiriti i opustiti. Kroz seriju članaka pokušat ćemo dotaknuti neke najvažnije teme o pušenju lule, kao što su odabir idealne početničke lule, izbor duhana, spomenut ćemo i pribor koji je potreban za uživanje u duhanu koji gori u luli.

Prvo da odgovorimo na najčešće postavljeno pitanje: “Je li pušenje lule zdravije od pušenja cigareta?” Nije. Samo je manje štetno jer se duhanski dim ne uvlači u pluća, a i sam je duhan bolje kvalitete od onog u cigaretama. Pitanje o štetnosti najčešće postavljaju pušači cigareta koji pokušavaju smanjiti ili prestati pušiti cigarete i pritom razmišljaju o pušenju lule.

Pušenje lule je sasvim drugačiji vid uživanja u duhanu jer nema fizičke ovisnosti. Lulu se ne može jednostavno pripremiti i pripaliti u mnogim situacijama, kao što je to moguće s cigaretama. Pušač lule uz sebe treba imati lulu, duhan, čistače za lulu, upaljač ili šibice, alat za punjenje/čišćenje lule. Iz navedenih razloga lula je obično rezervirana za trenutke opuštanja u dobrom društvu, uživanje uz knjigu, film ili omiljenu glazbu.

pipe_175_01

Odlučili ste dakle probati pušiti lulu, ali ste čuli da je prilično teško naučiti kako je pravilno pušiti. To je donekle istina. Dosta ljudi proba pušiti lulu, nakon čega shvate da to nije za njih, da jednostavno nisu spremni za sve rituale oko pripremanja, pušenja i čišćenja lule. S druge strane, mnogi se zaljube u te rituale, lulu i sve što taj prekrasan hobi nudi.

Odluka je pala, želite kupiti sve potrebno i probati kako je to pušiti lulu, otkriti u čemu su to tolike poznate i nepoznate osobe kroz povijest uživale. Na internetu potražite online shop s lulama (ima ih puno, što u Europi, Americi, Rusiji…) i pogledajte kakvih sve modela, oblika, veličina ima. Za početak vam ne treba skupa ni ručno rađena lula.

Lula s malo debljim stijenkama, koja okvirno vrijedi 100€, bit će odlična početnička lula. Trebate izabrati i vanjsku završnu obradu na luli. Ona može biti glatka i sjajna te pjeskarena ili rustikarena. Glatke lule su oku ugodnije ali se lakše izgrebu i oštete od rustikarenih i pjeskarenih. Pjeskarene i rustikarene lule se sporije zagrijavaju jer imaju veću vanjsku površinu (efekt radijatora) što je isto dosta važno za lulu na kojoj ćete učiti pušiti.

pipe_163_01

Također biste trebali odlučiti želite li ravnu ili savijenu lulu. Ravne se malo lakše čiste, a savijene je lakše držati zubima jer imaju niže težište. Imate li sreće da u vašem gradu postoje bolje opskrbljeni kiosci ili trgovine s duhanom, posjetite ih i probajte kako vam lula leži u ruci. Postoje sistemi lula s filterima i bez. Tu nema nekog određenog pravila, sami morate odlučiti želite li odmah krenuti bez filtera ili ćete za početak probati s filterom pa kasnije eventualno odustati od njih.

Najčešće se koriste filteri promjera 9mm, no postoje i oni od 6mm. Početnici uglavnom puše lule s filterom, a kasnije ih prestanu koristiti. Što se tiče oblika, billiard, apple ili neki drugi klasični oblik je dobar izbor za prvu lulu.

Domagoj Telišman, izrađivač lula
Dotterpipes