Budite gentleman kada primate poklon, bez obzira što vam se te čarape ne sviđaju

Počelo je vrijeme darivanja, ostavljanja raznih omotanih paketića ispod okinčenih borova i smreka, prirodnih i umjetnih, razna iznenađenja, očekivana i neočekivana, ugodna i ne baš tako ugodna, ali ima i onih koji će preskočiti sve te "običaje" sve te, pomalo konzumerističke, navike.

Počelo je vrijeme darivanja, ostavljanja raznih omotanih paketića ispod okinčenih borova i smreka, prirodnih i umjetnih, razna iznenađenja, očekivana i neočekivana, ugodna i ne baš tako ugodna, ali ima i onih koji će preskočiti sve te “običaje” sve te, pomalo konzumerističke, navike. Osobno spadam među one osobe koja će pokloniti bez obzira koji je dan, bez obzira obilježava li se što ili ne.

Bilo kako bilo, postoji određeni bonton, određeno pristojno ponašanje prilikom dobivanja poklona. Sviđao se poklon nama ili ne. Poklon koji smo dobili moramo prihvatiti, moramo zahvaliti darivatelju i iskreno trebali bi biti sretni jer bez obzira koji je dan i o kojem je poklonu riječ nešto smo dobili, netko je potrošio mrvicu vremena na nas, kupujući, izrađujući ili jednostano naručujući nešto za nas.

Nešto što bi trebao biti sretni trenutak darivanja vrlo se lako može pretvoriti u nešto sasvim suprotno, nešto neugodno za sve koji su pristutni u darivanju.

Stoga, evo savjeta da upravo vi budete gospodin, ugodan, uljudan i neizmjerno zadovoljan sitnicom koju ste dobili, bez obzira što je istina nešto sasvim suprotno.

Ako već trebate lagati, planirajte tu laž i budite pripremljeni.

Vrlo je velika vjerojatnost da vas poklon neće previše impresionirati, naprotiv možda će vas i uvrijediti, bez obzira na sve budite spremni za glumu godine, za Oscara. Prihvatite ga, budite iznenađeni, uljudni i sretni što ste dobili nešto neočekivano. Nikako ne vraćajte ili odbijajte primiti poklon, iznenađenje – to je sebično, loše i vrlo će vjerojatno na duže vrijeme djelomično poremetiti odnos sa sobom ili osobama koje sudjeluju u tome. Otvarate li poklon odmah, budite spremni lagati.

Pronađite lijepu riječ, naučite dvije tri rečenice i uvjek krenite s njima.

Osobno imam slučaj jedne osobe u široj obitelji koja mi nikad nije znala kupiti, ne samo adekvatan, već i pristojan poklon. Pokušao sam preduhitriti situaciju najavivši jedne godine da ne primam poklone, radije neka ih kupuju djeci, međutim uzaludno. Neki ljudi imaju zacrtan cilj u životu i idu prema njemu bez obzira na posljedice. Ok.

Ne spuštavši se na onaj nivo da jedne godine budem javno nezadovoljan poklon, odlučio sam napraviti situaciju da jednostavno koristim dvije tri rečenice kao šablonu i pređem preko toga – “Poklon je odličan. Hvala.” ili “Baš sam si nešto takvo planirao kupiti.” ili jednostavno “Da, ovo mi je baš zatrebalo. Hvala.”

Naime, dobivam primjerice donji veš i pidžame od osobe za koju ne mogu reči da je pristojno da mi kupuje pidžame ili donji veš. Dobivam stvari koji ne da mi ne trebaju, nego sam ih netom prije toga bacio, poklonio jer su skupljale prašinu do prethodnih godina.

“Super, hvala, odličan je.” i sutradan odem na Njuškalo.

Ako je netko tko vas poklanja svjestan cijele te situacije s poklonima i upita vas otvoreno što želite za poklon, onda je najbolje da igrate otvorenu igru s tom osobu, ako doista ne želite ništa recite to otvoreno, ako želite to nešto najavite da to nešto želite ili jednostvno recito ono što ne želite, ne trebate.

Ne kolutajte očima.

Za vrijeme darivanja ne kolutajte očima i ne iskazujte javno svoje nezadovoljstvo poklonom. Budite pristojni, ponesite se gentlemanski, primite poklon, zahvalite se i nastavite s ambijentom, provodom, zabavom. Ponekad je i sama šutnja nakon primitka poklona jedna od pristojnijih opcija.

Nije sve u riječima.

Sjećate se gornjeg poziva na glumu godine? Da, bitno je da riječi koji izlaze iz vaših ustiju budu popračene i izrazom lica. Nema kiselog, umjetnog smješka. Glumite i pretvarajte se da ste dobili nešto što ste doista tražili.

Ne tražite račun.

Jedna bivša prijateljica bi uredno nakon primitka poklona, koji nije očekivala ili trebala, tražila račun kako bi kasnije zamijenila poklon za nešto drugo. To je loše, nepristojno i vriješa osobu koja poklanja. Postoji iznimka, a ona se odnosi na osobe i ljude koji su vam bliski i s kojima znate da možete igrati otvoreno bez ikakvih posljedica.

Naravno poklanjanje može biti vrlo škakljivi proces. Teško je pa skoro i nemoguće pogoditi da poklon bude upravo ono što nekome treba. Ako niste porazgovarali s tom osobom prije kupovne poklona, ako niste uloviti nikakve “skrivene poruke” ili jednostavno otvoreno popričali što mu treba ili ne, vrlo je velika vjerojatnost da “Ovo mi baš treba!” je samo jedna sitna laž pristojen osobe koja ne želi povrijediti vas i vaše osjećaje.