Woody & Woody na 28. ANIMAFESTU

Dobitnik španjolske nacionalne nagrade Goya, film Woody & Woody je, kao što biste možda i posumnjali, metafilm o genijalnom filmskom postmodernistu, brbljavom komediografu Woodyju Allenu.

Majstor pametnog židovskog humora, redovito s daškom škakljive romanse, udvostručen je u ovom filmu kako bi sam sa sobom, iz dva različita životna razdoblja, poveo za sebe karakterističan dijalog o ljubavi, vjeri, seksu, strahu od smrti i drugim fobijama, sve na podlozi, dakako, jazzy soundtracka.

Najviše poveznica film ima s Allenovim remek-djelom Manhattan iz 1979.

Jaume Carrió bavi se uz filmsku režiju (koja uključuje i dokumentarne i igrane filmove) i montažom, edukacijom i kazalištem, pa je i film Woody & Woody, ostvaren rotoskopskom 2D tehnikom, ustvari svojevrsna adaptacija kazališne predstave iz 2014.

Nije suvišno dometnuti kako se Allen i ranije pojavljivao u animiranom obličju – u hitu Mravi iz 1998. posudio je glas glavnom liku koji mu je ponešto i sličio, a animaciju je “sam na sebi” koristio i u svojim filmovima poput Annie Hall.

Woody & Woody pravi je film od obožavatelja za obožavatelje Allenova lika i djela, što ne znači da se Carrió ne prihvaća i kritike onoga dijela Allenova europskog opusa koji smatra slabijim, a riječ je o filmovima Vicky Cristina Barcelona i Ponoć u Parizu.

Film se prikazuje u Velikom natjecanju kratkometražnog filma na ovogodišnjem Animafestu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.