ZA VJETAR U BRADI 10 ponajboljih choppera za gospodina sa stilom

Cruiseri, chopperi, cestovne krstarice za opuštajuću vožnju, zovite ih kako želite, no oduvijek su to bili motocikli koji su ostavljali dojam na cesti. Nerijetko jedinstvenog dizajna, s mnogo mogućnosti prilagodbe i dodataka jedinstvenih za svakog vozača.

Da bi neki motocikl uopće mogao postati cruiser sjedalo mora biti udobno te smješteno niže od samog spremnika goriva, rukohvati koji su okrenuti prema vozaču, a kako ruke vozača ne bi bile previše izdužene prema naprijed. Sjedalo kao što smo spomenuli mora biti veliko i udobno, a papučice za noge moraju biti smještene tako da su stopala u položaju ispred kukova. Kao što vidite cijeli je koncept cruisera zamišljen da vožnja bude što udobnija, a s ciljem da vozač maksimalno uživa u svakom pređenom kilometru.

Uglavnom gospodo, kod cruisera je bitno da se spojite s motorom, da vaš stil i stil vašeg motocikla budu u skladu, a brada u vozača je uvijek dobro došao detalj ovog stila.

Honda Rebel 500

Honda Rebel 500 jedan je od entry level cruisera, drugim riječima idealan je motor za ulazak u svijet ležerne i lagane vožnje. Parallel-twin motor je zapremnine 471 kubnih centimetara te snage od 46 konja. Relativno je niskog težišta tako da polučuje, a za početnika, onim bitnim osjećajem sigurnosti i ravnoteže. Sa svojih 186 kilograma te okretnim momentom od 45 Nm idealan je za gradsku urbanu vožnju, dok za dulje ture gdje vam treba snage i agilnosti motora ipak bolje da potražite nešto jače i veće s ovog popisa.

Tvornička cijena Honda Rebel 500 kreće od 6 100 dolara, odnosno 37 000 kuna.

Yamaha Bolt R-Spec

Yamaha Bolt će vam zasigurno ponuditi puno užitaka tijekom vožnje, a bez obzira radi li se o kratkim urbanim vožnjama ili pak onim malo duljim gdje vam treba nešto agilniji motor. V-Twin motor zapremnine 942 kubna centimetra proizvodi 47 konjskih snaga. Okretnog momenta od 80 Nm, 245 kilograma te prilično puno prostora za prilagodbu ovaj će vam motocikl poslužiti za mnogo godine vožnje bez obzira bili početnik ili već iskusni vozač.

Tvornička cijena Yamaha Bolt R-Spec kreće od 8 400 dolara, odnosno 50 000 kuna.

Kawasaki Vulcan 900 Custom

Kawasaki Vulcan serija je već 30 godina uspješno pri samom vrhu izbora dvokotačnih krstarica na duge staze. Motor se rijetko kvari i najčešće radi po principu pali i vozi. Vulcan 900 pokreće V-Twin motor zapremnine 903 kubna centimetra koji proizvode snagu od 50 konja. A kombinacija niskog i udobnog sjedala te prednjih vilica vozača jednostavno stavlja u onaj opuštajući položaj za vožnju na duge staze. Okretnog je momenta od 78 Nm i težine od 277 kilograma što pak rezultira prilično agilnom vožnjom koliko gradskim urbanim sredinama toliko i na relativno duljim turama.

Tvornička cijena Kawasaki Vulcan 900 Custom kreće od 8 500 dolara, odnosno 51 000 kuna.

Honda Fury

Honda Fury je svakako motocikl koji će ostaviti dojam na cesti. Naime, ovaj chopper ima razmak između kotača preko 1,8 metara te je prednja vilica prilično podignuta tako da se rukohvati nalaze iznad prsiju vozača. Pokreće ga V-Twin motor zapremnine 1 312 kubnih centimetara snage 67 konja te okretnog momenta 106 Nm. Težine tek nešto iznad 300 kilograma osigurat će da se na njemu osjećate, uglavnom, sretno gospodo.

Tvornička cijena Honda Fury modela kreće od 10 500 dolara, odnosno 63 000 kuna.

Suzuki Boulevard M109R B.O.S.S.

Gospodo, prelazimo na malo ozbiljnije igrače. Prvi od njih je ova Boulevard kojeg pokreće V-Twin motor zapremnine 1 783 kubna centimetra snage 123 konja. Okretni moment kojeg nudi ovaj motocikl je 160 Nm što pak ga uz invertnu prednju vilicu te monoshock amortizer iza čini idealnim za vozače kojima zatreba malo bržu, sportskiju i agilniju vožnju niz autocestu, no s druge strane udobnost ovog motocikla također ga čini sasvim legitimnim izborom i za gradsku vožnju. Težine je 346 kilograma za što će vam ukupno ipak dobro doći par godine iskustva vožnje nekog slabijeg i laganijeg choppera.

Tvornička cijena Suzuki Boulevard M109R B.O.S.S. modela kreće od 15 000 dolara, odnosno 90 000 kuna.

Triumph Rocket III Roadster

Triumph je svojevrsna egzotika na ovom popisu, ali i inače u svijetu choppera. Prvo, dolazi iz Velike Britanije, a oni nisu baš poznati po proizvodnji cestovnih dvokotačnih krstarica, drugo pokreće ga inline motor s tri cilindra zapremnine 2 294 kubna centimetra koji proizvede snagu od 148 konja te okretni moment od 220 Nm. Doduše radi se o najtežem motociklu s ovog popisa koji ima 361 kilogram, ali svejedno ovo je motor pozamašne snage i okretnog momenta koji će vas služiti mnoge godine ugodne, sigurne i agilne vožnje, a bez obzira na koje se udaljenosti uputili. Ovo je motocikl gospode koji također nije za početnika.

Tvornička cijena Triumph Rocket III Roadster modela kreće od 15 700 dolara, odnosno 94 000 kuna.

Harley-Davidson Softail Deluxe

O Harley-Davidsonu nema potrebe neštoposebno naglašavati. Njega volite ili ne volite. Harley je svojevrsni sinomum za shoppere i crusiere na duge staze. Osim svojege jedinstvenog i prepoznatljivog dizajna ova se motocikl ne ističe nečim posebnim. Nije mu ni potrebno. Pokreće ga V-twin motor zapremnine 1 752 kubna centimetra i snage 77 konja. Okretnog je momenta od 147 Nm te težine 316 kilograma. Gospodo, ovo je motocikl sasvim dovoljne snage, karaktera, agilnost koji će zadovoljiti i najzahtjevnije bradonje u kožnim jaknama.

Tvornička cijena Harley-Davidson Softail Deluxe modela kreće od 18 000 dolara, odnosno 107 000 kuna.

Indian Chief

Indian Chief je na ovom popisu motocikl s najstarijim pedigreom. Njegova proizvodnja krenula je još 1922. godine i od onda do danas zadržao je svoj karakter, te klasični i prepoznatljiv dizajn koji se rijetko viđa na našim cestama. Iako se radi o najstarijem dizajnu s popisa ne nedostaje mu svih onih modernih tehnologija današnjice ako što su ABS, paljenje bez ključa, tempomat i slično. Pokreće ga V-Twin motor zapremnine 1 811 kubna centimetra koji proizvodu snagu od 76 konja te 161 Nm okretnog momenta. Težine je 352 kilograma.

Tvornička cijena Indian Chief modela kreće od 18 500 dolara, odnosno 110 000 kuna.

Ducati XDiavel

Ducati je do prije par godina bio poznat po visoko kvalitetnim sportskim i trkaćim motociklima, odnosno motociklima za sve prilike osim za cruising. No, i to se promijenilo. Izlaskom XDiavel serije, Ducati je opasno zapaprio tržište choppera svojom snagom i agresivnijim dizajnom. Pokreće ga L-Twin motor zapremnine 1 262 kubna centimetra snage 152 konja i okretnog momenta od 126 Nm. Težinom od 247 kilograma te laganim upravljanjem idealan je kako za sporije gradske vožnje tako i za one brže, agresivnije vožnje.

Tvornička cijena Ducati XDiavel modela kreće od 20 500 dolara, odnosno 122 000 kuna.

Moto Guzzi MGX 21

Danas je potrebno biti u tijeku zbivanja, pa je tako i Moto Guzzi kako i sami kažu, proizveo eXperimental model MGX-21. Umjesto čelika proizvođač se odlučio za karbonska vlakna te transverse V-Twin motor, koji je već sinonim za ovog proizvođača te njegovu 95 godišnju karijeru. Motor je zapremnine 1 380 kubna centimetra te snage 97 konja. Okretni moment koji nudi ovaj motor je 120 Nm, a težine je 341 kilogram. Uglavnom gospodo Moto Guzzi MGX-21 je motocikl koji se ne hrani samo gorivom, već i prijeđenim kilometrima.

Tvornička cijena Moto Guzzi MGX-21 modela kreće od 22 000 dolara, odnosno 131 000 kuna.