SVE GORE I GORE Facebook (još) nije ukinuo brisanje statusa, samo je sakrio tu opciju

3d illustration of a metallic blue facebook logo spilling out of an overturned trash can on a blue reflective surface
Nekim korisnicima najpopularnije društvene mreže onemogućeno je brisanje postova. Veliki Plavi Brat je sada tu opciju 'sakrio' jer jednostavno želi da korisnici podijele čim više toga i nikada više to ne diraju.

Postoji popularna predodžba da sve što objavite online živi vječno – a iako je to vjerojatno istina, u stvarnosti je za većinu ljudi koji stisnu DELETE obično dovoljno da barem sakriju neugodne postove od znatiželjne obitelji, prijatelja ili potencijalnih poslodavaca.

Svatko tko je ikada bio na Facebooku ili Tweeteru zna da bi bila pravi noćna mora ostati bez mogućnosti brisanja postova, a svi naši nasramotniji online trenuci ostali bi zauvijek tu u obliku digitalnih zombija.

Facebook je poznat po prčkanju i mijenjanju korisničkog sučelja. Testiraju nove opcije na malom broju korisnika i onda odlučuju hoće li promjene uvesti svim korisnicima.

No, bi li stvarno onemogućavali korisnicima brisanje neželjenih objava??

Bi, itekako. Brojni korisnici više nemaju opciju brisanja (delete) postova u desktop verziji Facebooka. Ako se žele riješiti neželjenjih objava, moraju instalirati mobilnu aplikaciju, jer klik na padajući izbornik na gornjem desnom dijelu posta više ne otkriva funkciju “izbriši”.

No, opcija za brisanje postova ipak nije ni njima potpuno nestala, “samo” je “preseljena” u rjeđe otvarani dio Activity Log (Zapisnik aktivnosti), što bi teoretski moglo spriječiti neke korisnike da “skuže” kako izbrisati neželjene postove – ili im jednostavno sve to skupa malo otežati.

I will not post on #Facebook anymore because they have removed the ability to delete one’s own posts.

— Cindy Kohtala (@ckohtala) November 17, 2017

Na prvu, ovo više djeluje kao “bug” nego neko ozbiljno testiranje bilo kakvih opcija. A na zadnju, zašto bi Facebook onemogućavao korisnicima da brišu objave? U svakom slučaju, ispadne li da je riječ o službenoj politici, nitko je neće dočekati gromoglasnim pljeskom.

U trenutku pisanja teksta, opcija brisanja postova na našoj Facebook stranici nam je još uvijek dostupna. Što znači da je Facebook odustao od uvođenja te promjene ili da se “testiranje” nastavlja na manjem broju korisnika.

Postoji hrpa razloga zbog kojih Facebook možda želi otežati korisnicima skrivanje neugodnih trenutaka iz povijesti jer se stari se postovi gotovo sigurno koriste u svim tim silnim algoritmima, a koriste se i za Memories postove koji stvaraju dodatni angažman drugih korisnika.

Općenito, Facebook želi da korisnici podijele što više toga i za živu glavu to više ne diraju.

Prema zadnjim podacima Facebook ima više od dvije milijarde korisnika. Gotovo polovica korisnika svojim Facebook profilima pristupa s računala. Što znači da su moblini korisnici već sada većina. Teško je zamisliti da je netko zaista pomislio da će ovako dobiti još veći broj korisnika mobilne aplikacije Facebooka…

Sve će se saznati čim se Facebook službeno očituje, ali za sada, već peti dan otkad je uočen problem, šute kao zaliveni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.