PRESS Proslavi 150 godina Jack Daniel’s destilerije pridružuje se i Hrvatska

Jack Daniel’s destilerija, iz koje izlazi najprodavaniji viski na svijetu, slavi 150 godina postojanja, a globalnoj proslavi pridružuje se i Hrvatska. Prije stoljeće i pol destileriju je u gradiću Lynchburg u saveznoj državi Tennessee registrirao Jasper Newton „Jack“ Daniel, čime je nastala prva registrirana destilerija viskija u Americi.

U skladu s tradicijom koju je utemeljio Jack Daniel kao prvi majstor destiler, proizvodnja Jack Daniel’s viskija počinje s vodom koja izvire iz špilje u neposrednoj blizini destilerije. Uz izvrsnu vodu koriste se i najkvalitetniji kukuruz, ječam te raž i vlastiti kvasac. Nakon perioda fermentacije, kaša se destilira do 70% udjela alkohola, a potom prolazi omekšavanje kap po kap kroz tri metra sloja drvenog ugljena od javora. Viski se potom ulijeva u bačve u kojima dozrijeva sve dok majstor destiler ne procijeni da je sazrio za punjenje u boce. To ne može biti za manje od četiri godine.

Bačve za Jack Daniel’s izrađuju se isključivo od američkog bijelog hrasta, a kako se rade ručno, ne postoje dvije identične. Unutrašnjost bačve spaljuje se prije punjenja, čime se otvaraju pore i karameliziraju prirodni šećeri iz drveta. Upravo to doprinosi posebnoj aromi Jack Daniel’s viskija. Nakon punjenja dozrelog viskija u boce, iskorištene bačve prodaju se proizvođačima škotskog viskija, piva i ljutih umaka kojima, preostala aroma Jack Daniel’sa u drvetu bačve, uvelike poboljšava okus.

Viski Jack Daniel’s danas je prisutan u 160 zemalja svijeta, a u nekima od njih proslava obljetnice već je počela lovom na najpoznatiju bačvu na svijetu, tzv. „barrel hunt“, kojoj se uskoro pridružuje i Hrvatska.

Potraga za ukupno 150 bačvi skrivenih u 50 država svijeta počela je 1. srpnja u Lynchburgu, gdje je destilerija Jack Daniel’sa smještena i danas. Destilerija se od 1972. godine nalazi i u američkom Nacionalnom registru povijesno važnih mjesta.

Više informacija nađite na službenoj Facebook stranici Jack Daniel’sa.