PRESS Proslavi 150 godina Jack Daniel’s destilerije pridružuje se i Hrvatska

Jack Daniel’s destilerija, iz koje izlazi najprodavaniji viski na svijetu, slavi 150 godina postojanja, a globalnoj proslavi pridružuje se i Hrvatska. Prije stoljeće i pol destileriju je u gradiću Lynchburg u saveznoj državi Tennessee registrirao Jasper Newton „Jack“ Daniel, čime je nastala prva registrirana destilerija viskija u Americi.

U skladu s tradicijom koju je utemeljio Jack Daniel kao prvi majstor destiler, proizvodnja Jack Daniel’s viskija počinje s vodom koja izvire iz špilje u neposrednoj blizini destilerije. Uz izvrsnu vodu koriste se i najkvalitetniji kukuruz, ječam te raž i vlastiti kvasac. Nakon perioda fermentacije, kaša se destilira do 70% udjela alkohola, a potom prolazi omekšavanje kap po kap kroz tri metra sloja drvenog ugljena od javora. Viski se potom ulijeva u bačve u kojima dozrijeva sve dok majstor destiler ne procijeni da je sazrio za punjenje u boce. To ne može biti za manje od četiri godine.

Bačve za Jack Daniel’s izrađuju se isključivo od američkog bijelog hrasta, a kako se rade ručno, ne postoje dvije identične. Unutrašnjost bačve spaljuje se prije punjenja, čime se otvaraju pore i karameliziraju prirodni šećeri iz drveta. Upravo to doprinosi posebnoj aromi Jack Daniel’s viskija. Nakon punjenja dozrelog viskija u boce, iskorištene bačve prodaju se proizvođačima škotskog viskija, piva i ljutih umaka kojima, preostala aroma Jack Daniel’sa u drvetu bačve, uvelike poboljšava okus.

Viski Jack Daniel’s danas je prisutan u 160 zemalja svijeta, a u nekima od njih proslava obljetnice već je počela lovom na najpoznatiju bačvu na svijetu, tzv. „barrel hunt“, kojoj se uskoro pridružuje i Hrvatska.

Potraga za ukupno 150 bačvi skrivenih u 50 država svijeta počela je 1. srpnja u Lynchburgu, gdje je destilerija Jack Daniel’sa smještena i danas. Destilerija se od 1972. godine nalazi i u američkom Nacionalnom registru povijesno važnih mjesta.

Više informacija nađite na službenoj Facebook stranici Jack Daniel’sa.

Još od Gentleman.hr

GENTLEMAN ZA VOLANOM Nemojte da vas zimski uvjeti uhvate nespremnog

Teško mi je povjerovati, ali još uvijek ima vozača po cestama koji...
Pročitajte više o priči