Pogledajte izvanrednu fotografiju jednog atoma

Foto: David Nadlinger
Naziv fotografije je "Atom u ionskoj zamci", a snimio ju je David Nadlinger sa Sveučilišta u Oxfordu.

Ova jedinstvena fotografija koja prikazuje jedan atom uhvaćen unutar električnog polja izabrana je najboljom znanstvenom fotografijom na jednom poznatom znanstvenom fotografskom natjecanju.

Fotografija je proglašen najboljom znanstvenom fotografijom na nacionalnom natječaju znanstvene fotografije koji organizira Vijeće za inženjerstvo i istraživanje fizičkih znanosti (Engineering and Physical Sciences Research Council – EPSRC) u Velikoj Britaniji.

Nadlingerova fotografija prikazuje jedan pozitivno nabijen atom strontiuma kao malu svjetleću točku između dviju metalnih elektroda smještenih na udaljenosti od 2 milimetra. Kad je osvijetlio atom laserom koji emitira specifičnu plavo-ljubičastu boju, atom apsorbira te ponovno emitira svjetlosne čestice dovoljno brzo da se mogu snimiti običnim fotoaparatom podešenim na snimanje duge ekspozicije.

“Izračun mi je pokazao je da su svi elementi za dobivanje ove fotografije na mojoj strani, te kad sam krenuo u laboratorij s kamerom i tronošcem, jedno mirno nedjeljno poslijepodne, dobio sam ovu posebnu fotografiju male, blijedo plave točke.” izjavio je Nadlinger.

Foto: David Nadlinger

Fotografija je snimljena 7. kolovoza 2017., a korištena je prilično jednostavna i svim pristupačna oprema koja se sastoji od fotoaparata Canon 5D Mark II DSLR, te Canon EF 50mm f / 1.8 objektivom (koji slovi za jednog od boljih, a najjeftinijih objektiva), nastavaka za udaljavanje objektiva od senzora kako bi dobio makro efekt te dviju bljeskalica s gelovima u boji.