Pet savjeta kako se brinuti o starom najboljem prijatelju

Spoznaja da naš dugogodišnji najbolji prijatelj stari, a nešto brže od nas, kod svakog imaoca pasa to bude obično jedan tužniji trenutak. No. bez obzira na sve prvenstveno treba imati na umu da naš stari prijatelj doista stari te da mu je potrebno posvetiti malo više vremena i angažmana s naše strane. Za nas počinje briga o starom psu.

Donosimo vam stoga 5 savjeta kako pravilno brinuti o psu kad jednom dođe u starije dane te kad krenu polagano i razni zdravstveni problemi.

1. Neka se kreće

Bez obzira na to što vaš pas stari i time postaje sve više lijen i sklon izležavanju treba imati na umu da se redovito kreće. To mogu biti lagane šetnje kroz park ili jednostavno neke igra u parkiću.

Ako bude se pas samo izležavao, velika je vjerojatnost da će se i udebljati, a što dovodi do većih pritisaka na njegove već stare zglobove, tu je još artritis, ali isto tako može doći do i raznih problema sa srcem. Stoga lagano vježbanje za vašeg starog pasa iznimno je važno, samo imajte na umu da nisu u cvijetu mladosti, spori su i stari.
Dog GIF - Find & Share on GIPHY

2. Češći, ali prije svega redoviti odlasci veterinaru

Stariji psi zahtijevaju redovitije preglede kod veterinara. Preporučuje se, a to će vam vjerojatno reći i vaš veterinar, da se ti pregledi rade svakih 6 mjeseci bez obzira postoje li ikakvi simptomi bolesti ili bilo čega drugi, osim naravno prirodnog starenja.. Neki psi su više skloni bolestima pa se najbolje posavjetovati s veterinarom o učestalosti pregleda.
Dog GIF - Find & Share on GIPHY

3. Prilagodite mu dom sukladno njegovim godinama

Ponavljamo, vaš je prijatelj stariji, spor, ne da mu se, brzo se umara, stoga ne stavljajte mu hranu na gornji kat, ako spava na donjem katu, najbolje je ako je moguće izbjegavati stepenice unutar vašeg, odnosno njegovog doma. Neka mu sve bude u jednom nivou, bez nepotrebnih prepreka.
Dog GIF - Find & Share on GIPHY

4. Vodite brigu o prehrani

Vaš stariji prijatelj zahtjeva sad već i malo drugačiju prehranu. No, ako kod kupnje prehrane uvijek pratite kojem je godištu hrana namijenjena onda ste bez brige, jer već se hrani hranom prikladnom za svoje godine. Hrana neka bude uglavnom malo bogatija masnim kiselinama, kao što je primjerice riblje ulje.
Dog GIF - Find & Share on GIPHY

5. Pregledavajte mu zube

Kako pas stari tako vodi manje brige o svojim zubima i potrebna mu je bolja dentalna higijena. Stoga da bi izbjegli nakupljanje plaka te kvarenje zubiju općenito na dnevnom mu nivou malo pročetkajte, operite zube kako bi se očistile razne bakterije koje se tu nakupljaju. Ako vam to nije baš izvedivo postoje razne poslastice koje će mu prilikom žvakanja očistiti zube.
Dog GIF - Find & Share on GIPHY

No, jednog dana, morate to prihvatiti, vaš starije će prijatelj otići. Nekud dalje.

Dog GIF - Find & Share on GIPHY