Napustio nas je Leonard Cohen, ali ova njegova djela ćemo uvijek imati

Rođen 21. rujna 1934. godine u Montrealu, Cohen je bio jedan od najuspješnijih kanadskih kantautora i književnika. Prve pjesme počeo je pisati još u tinejdžerskim danima 1950-tih godina.

Studiranje prava, ekonomije te engleske i svjetske književnosti produbilo je njegovu književnu dušu jer je kroz studij formirao poznanstva s mladim, ali i starijim književnicima te profesorima.

Nakon studija objavljuje svoju prvu knjigu pjesama. A za svoj je rad, svoja književna djela i pjesme inspiraciju pronalazio u društvenim sferama života kao što su religija, povijest, politika, izolacija, seksualnost te međuljudski odnosi.

Montreal mu je vrlo brzo postao premali te je u potrazi za stvaralaštvom odselio u New York. Nakon New Yorka odselio je na grki otok Hidru, gdje je proživljavao svoje najdepresivnije dane gdje je i 1979. godina napisao pjesmu Bird on the Whire. Nakon toga seli u Oslo, Kuba, London, a sve u potrazi za inspiracijom i stvaralaštvom.

Album “Songs of Leonard Cohen” izdao je 1967. godine te je postao njegov najpoznatiji i najprimjećeniji album, a nakon toga je njegova književna karijera polako ostajala u sjeni glazbene karijere.

Lonard Cohen umro je 7. studenog 2016. godine u 82. godini života u svom domu u Los Angelesu.