Najopakiji bradonja u povijesti čovječanstva, Crnobradi, u suštini je bio gentleman i strateg

Poznato je diljem povijesti da je Blackbeard (Crnobradi) bio jedan od najopakijih gusara ikad. Međutim posljednja istraživanja govore ne samo da nije krvožedni zlikovac, već nije nikome ni oduzeo život.

Povjesničar Colin Woodwarth u svojem je posljednjem istraživanju Crnobradog, a za koje je otputovao u njegov rodni grad Bristol, otkrio da je Crnobradi puna tri stoljeća bio poznat pod krivim imenom. Naime, nije se radilo o Edwardu Teachu, već Edwardu Thatchu. Iako se na prvi pogled radi se o nedužnoj grešci, ona je dovela Crnobradog na potpuno krivi glas.

Crnobradi je bio žrtva glasina, a u suštini se radilo o prilično pristojnom čovjeku.

Neki filmovi kao što je Crossbones, pa i računalne igre poput Assassin’s Creed IV: Black Flag, Crnobradog su predstavili u sasvim krivom svijetlu. Naime, njegovu reputaciju kao agresivnog i zlog gusara stvorile su ondašnje vlasti, a kako bi opravdale lov na njega.

blackbeard_the_pirate

Crnobradi je bio kapetan broda Queen Anne’s Revenge (Osveta kraljice Ane), a koji je na zastavi imao znak lubanje s kopljem u srcu te zdravicu sa vragom. Crnobradi je odabrao tu zastavu upravo zato da protivnike uplaši svojom pojavom i prisili ih na predaju bez borbe.

Istraživanje Woodwarda nije pronašlo niti jedan dokaz da bi Crnobradi ikad povrijedio ili ubio nekoga. Osim posljednje borbe gdje je i sam pogubljen, Crnobradi je iznimno dobro procijenio snagu i pojavu s kojom raspolaže.

Crnobradi je rođen kao Edward Thatch u Bristolu i to 1680. godine. Jedino što je iz njegovog prethodnog života poznato je da je bio privateer, legalni gusar, za vrijeme Španjolske sukcesije. Na toj je poziciji pljačkao brodove u Zapadnoj Indiji. Nakon završetka rata 1713. godine, okrenuo se piratstvu, a do 1717. godine služio je na brodu pod komandom gusarskog kapetana Benjemina Thornigolda.

Na tom je brodu plovio iz piratske kolonije New Providence koja je smještena u Zapadnoj Indiji, pa sve do Američkog kopna. Na putu su zarobili nekoliko brodova punih vina, brašna, svile i zlata.

Godine 1717. napali su veliki trgovački brod koji je bio upućen na francusko otočje Martinique. Gusari su osvojili taj brod te je Crnobradi postao kapetan istog. Opremio ga je topovima te pretvorio u ratni brod i nazvao Queen Anne’s Revenge.

Iako je u povijesti bilo nekoliko očevidaca njegovih žrtava, nitko nije vidio da je ikada ikoga ubio vlastitim rukama. Naravno sve do posljednje bitke s Kraljevskom mornaricom.

Nedavna su istraživanja pronašla mnogo zanimljivi artefakata koji potiču s njegovog broda, od zlata, čaša za vino, preko staklenih kreveta pa sve do topova, odjeće i opreme koja je pripadala samom Crnobradom.

800px-edward_teach_commonly_calld_black_beard_bw-418x640

Najzanimljivije pak je bilo otkriće svojevrsnih fitilja koje je vezao ispod šešira, a koje bi palio prije borbe što je rezultiralo aureolom dima i vatre, a kako bi zastrašio neprijatelja. Kad bi trgovci vidjeli takvu pojavu u dimu i vatri okruženu vojskom divljih i naoružanih muškaraca jednostavno bi se predali bez i jednog ispaljenog metka.

Crnobradi je zahvaljujući svojem uspjehu oformio savez gusara koji su pljačkali brodove u Zapadnoj Indiji te duž istočne obale SAD-a.

Umro je 22.11.1718. godine u 38. godini života pri jednom (posljednjem) pokušaju da ga uhvate.