TUŽNA BERBA U vinogradima nije zabilježena lošija godina još od 1961.

Kada je riječ o vinarskim 'velesilama' Europi, 2017. je bila užasna godina: prvo je bio mraz, nakon čega je na sjeveru kontinenta uslijedilo razdoblje vrlo hladnog vremena, a na jugu zavladala je suša. Još od daleke 1961. nije zabilježena tako loša godina.

Prema podacima Međunarodne organizacije za lozu i vino (L’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, OIV), u svijetu će ove godine biti proizvedeno tek oko 247 milijuna hektolitara vina, što je 8,2% manje nego prošle godine. To je najniža razina od 1961. godine, objavio je u Parizu čelnik organizacije OIV Jean-Marie Aurand.

Kada je riječ o prekomorskim proizvođačima, tu nema nekih velikih vijesti. Vinari Južne Amerike mogu se pohvaliti s više vina nego prošle godine, ali to zapravo ništa ne govori: prošle godine je i tamo El Niño poharao vinograde, a vinari Argentine (11,8 mil. hl), Čilea (9,5 mil. hl) i Brazila (3,4 mil. hl) se zapravo još nisu potpuno vratili svojim starim urodima.

Ali “velesila” u vinarstvu je još uvijek Europa i tu samo tri zemlje – Italija, Francuska i Španjolska – proizvode 44% vina čitavog svijeta.

Najveći svjetski proizvođač je još uvijek ostala Italija, makar će se u njezinim podrumima ove godine naći gotovo četvrtina (23%) manje vina nego što je bilo prošle godine.

Drugu zemlju po proizvodnji, Francusku, su pogodile obje pošasti ove godine: na sjeveru kasni mraz i hladno, vlažno ljeto i toplina koja je nastupila tek koncem kolovoza i došla prekasno da promijeni žalosnu sliku na trsovima. Na jugu pak nikako da dođe nekakva ozbiljnija kiša tako da će i Francuzima otprilike nedostajati svaka peta boca.

Vina još ima, ali…

Zemlje koje se u Europi nekako nalaze između ta dva ekstrema zapravo nisu prošle loše: Austrija i čak Mađarska, a ne žale se niti vinari kojima je i ovakva godina otprilike normalna – Portugal i Rumunjska. Vinari u svim tim zemljama povećali su proizvodnju u odnosu na 2016. godinu.

I u drugim prekomorskim vinarskim regijama – Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoafričkoj Republici, Australiji i Novom Zelandu je također ove godine nešto više vina u bačvama, ali sve to nije dovoljno da nadoknadi gubitak iz Europe.

Jean-Marie Aurand se nije upuštao u nagađanja što će ovaj loš urod značiti za cijenu kapljice na našem stolu. Još negdje od 2006. potrošnja vina u svijetu lagano pada tako da vinari imaju dovoljno vina u svojim podrumima da nitko ne ostane žedan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.