NYC LAYER-LAPSE Kreativni video koji se poigrao realnošću New Yorka

Fotograf i snimatelj Julian Tryba kreirao je video prolaska vremena, poznatiji kao time-lapse, na jedan kreativan način kakav do sada nismo imali prilike vidjeti. Efekt je poznatiji kao layer-lapse, a inspiraciju je pronašao u Einsteinovoj teoriji relativnosti.

Time-lapse video je posljednjih godina postao prilično popularan i prije svega kreativan vid izražavanja mnogih autora iz područja vizualne kulture, bilo da se radi o fotografiji, videu ili animaciji.

Danas uživamo u uratku naziva NYC Layer-Lapse u kojem se autor, Julian Tryba, poigrao slojevima te je zaobišao tradicionalni način izrade videa prolaznosti vremena. Kod računalne obrade ispreplitao je kreirane snimke dana i noći u New Yorku te ih ritmički posložio da u potpunosti budu u harmoniji s glazbenom pozadinom.

Taj efekt koji je Tryba koristio inspiriran je Einsteinovom teorijom relativnosti te je prilično teško objasniti o čemu se konkretno radi. Autor je to opisao ovako:

Tradicionalni time-lapse video ograničen je idejom da postoji jedan univerzalni tijek vremena. U duhu Einsteinove teorije relativnosti layer-lapse pridodaje različiti tijek vremena na bilo koji objekt ili gradsku četvrt koja se nalazi u prizoru. Svako to jedinstveno vrijeme može krenuti bilo kada, završiti bilo kada, a trajanje jedinice vremena može biti za svaki objekt jedinstveno. Rezultat toga je vizualna vremenska dilatacija poznatija kao layer-lapse.

Drugim riječima autor je zaobišao klasičnu prolaznost vremena kao konstantu te je svakom objektu odredio njegov početak, njegov kraj i njegov jedinstveni tijek vremena.

Pošto se ovdje radi o prilično kompleksnim radnjama i procesima, izrada ovog videa nije bila moguća bez računalnih resursa po pitanju izračunavanja prolaznosti vremena.

Početkom 2016. godine počeo sam učiti skriptni jezik u obradi videa te sam počeo pisati male programe koji su rezultirali različitim layer-lapse efektima. Da bi kreirao potpuni layer-lapse efekt morao sam svakoj od stotine objekata (građevina) pridodati jedinstvenu jednadžbu koja je za svaku sličicu izračunavala i definirala u kojem se točno trenutku pojavljuje noćna snimka zgrade ili četvrti, a u kojem se pojavljuje dnevna snimka.

Rezultat je, gospodo, impresivan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.