NYC LAYER-LAPSE Kreativni video koji se poigrao realnošću New Yorka

Fotograf i snimatelj Julian Tryba kreirao je video prolaska vremena, poznatiji kao time-lapse, na jedan kreativan način kakav do sada nismo imali prilike vidjeti. Efekt je poznatiji kao layer-lapse, a inspiraciju je pronašao u Einsteinovoj teoriji relativnosti.

Time-lapse video je posljednjih godina postao prilično popularan i prije svega kreativan vid izražavanja mnogih autora iz područja vizualne kulture, bilo da se radi o fotografiji, videu ili animaciji.

Danas uživamo u uratku naziva NYC Layer-Lapse u kojem se autor, Julian Tryba, poigrao slojevima te je zaobišao tradicionalni način izrade videa prolaznosti vremena. Kod računalne obrade ispreplitao je kreirane snimke dana i noći u New Yorku te ih ritmički posložio da u potpunosti budu u harmoniji s glazbenom pozadinom.

Taj efekt koji je Tryba koristio inspiriran je Einsteinovom teorijom relativnosti te je prilično teško objasniti o čemu se konkretno radi. Autor je to opisao ovako:

Tradicionalni time-lapse video ograničen je idejom da postoji jedan univerzalni tijek vremena. U duhu Einsteinove teorije relativnosti layer-lapse pridodaje različiti tijek vremena na bilo koji objekt ili gradsku četvrt koja se nalazi u prizoru. Svako to jedinstveno vrijeme može krenuti bilo kada, završiti bilo kada, a trajanje jedinice vremena može biti za svaki objekt jedinstveno. Rezultat toga je vizualna vremenska dilatacija poznatija kao layer-lapse.

Drugim riječima autor je zaobišao klasičnu prolaznost vremena kao konstantu te je svakom objektu odredio njegov početak, njegov kraj i njegov jedinstveni tijek vremena.

Pošto se ovdje radi o prilično kompleksnim radnjama i procesima, izrada ovog videa nije bila moguća bez računalnih resursa po pitanju izračunavanja prolaznosti vremena.

Početkom 2016. godine počeo sam učiti skriptni jezik u obradi videa te sam počeo pisati male programe koji su rezultirali različitim layer-lapse efektima. Da bi kreirao potpuni layer-lapse efekt morao sam svakoj od stotine objekata (građevina) pridodati jedinstvenu jednadžbu koja je za svaku sličicu izračunavala i definirala u kojem se točno trenutku pojavljuje noćna snimka zgrade ili četvrti, a u kojem se pojavljuje dnevna snimka.

Rezultat je, gospodo, impresivan.

Još od Gentleman.hr

GOSPODIN NA MOTOCIKLU Zašto je vožnja motociklom znatno opasnija nego nam se čini

Svi znamo da je vožnja motocikla znatno opasnija od automobila. No, znamo...
Pročitajte više o priči

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.