Gospodo, uvijek sa sobom imajte balzam za usne, jer će vam jednog dana možda spasiti život

U nas je balzam za usne najviše poznat kao Labello i koristi se upravo kao – balzam za usne. I to s namjerom da vam usne budu uvijek zaštićene od hladnog/vrućeg vremena, od sunca, od raznih atmosferilija, te da vaše usne budu nježne, hidratizirane, mirišljave i uvijek spremne uputiti poljubac vašoj dami.

No, balzam za usne može biti mnogo više od pukog balzama za usne. Naime, on je manje više svestran upravo zbog svog glavnog sastojka – vazelina. Vazelin se od nekada koristio na naftnim platformama i bušotinama kao zaštita kod posjekotina ili opekotina. Danas pak se taj isti petrolatum, što je i službeni naziv za vazelin, koristi kod mnogih sredstava za zaštitu kože, losiona i kod sredstava za njegu kose.

Vazelin odnosno petrolatum je također odlična supstanca za preživljavanje u prirodi, odnosno divljini jer je zapaljiv, odbija vodu, jer je otporan na razne kemikalije. Skor svi pak balzami za usne imaju i određeni zaštitni faktor.

Evo nekoliko situacija gdje vam dobro staro labelo može poslužiti mnogo više od puke hidratacije usana.

Kao svijeća

Spomenuli smo da je supstanca zapaljiva, stoga ako imate pri ruci vateni štapić za uho kojeg namažete vazelinom dobili ste malu svijeću koja će gorjeti neko vrijeme. Za dugotrajnije gorenje, prerežite štapić na pola, vateni dio namažite balzamom, a plastični dio ubodite u balzam i zapalite.

Za lakše paljenje vatre

Ako baš nemate pri ruci kocke za paljenje vatre onda uzmete malo vate koju namažete balzamom za usne. Kako je petrolatum zapaljiv tako će i vaša vatena kuglica gorjeti puno duže, a sasvim dovoljno da se zapali drvo u vašem ognjištu.

Za spriječavanje curenja vode

Recimo ako vam se dogodi da vaša šator lagano prokišnjava jer eto tkanina je malo pukla ili se na njoj nalazi sitna rupa onda jednostavno tu rupu zakrpajte balzamom za usne. Naime, balzam je vodootporan te će odbijati vodi. Naravno govorimo o manjim rupama i oštećenjima pri laganoj kiši. Ne očekujte da će zaustaviti ljetni pljusak.

Za zaustavljanje krvarenja

Možete nanijeti balzam na male posjekotine na koži kako bi zaustavili krvarenje. Svakako za to koristite ili nekorišteni balzam ili izrežite dio koji se nije koristio kako bi izbjegli potencijalne infekcije. Za manje posjekotine balzam vrlo lako može zamijeniti povez ako ga nemate na raspolaganju. Naravno, za veče posjekotine ili rane uvijek potražite liječničku pomoć.

Koristite ga u čizmama ako lubrikant da bi izbjegli ogrebotine i žuljeve na nogama

Konkretno, idealno je da namažete kožu, odjeću, obuću s unutarnje strane na području pete jer ipak prilikom hodanja tamo se javlja najjače trenje i potencijalno oštećenje kože odnosno bolni žuljevi. Kako je jedan od glavnih sastavnih elemenata balzama mast za iscjeljivanje tako će uvelike pomoći pri ovakvim ogrebotinama.

Koristite ga kao zamjenska zaštita od sunca

Danas manje više svi balzami za usne imaju određeni zaštitni faktor, a koji vas štiti od štetnog zračenja sunca. Neki balzami za usne imaju zaštitni faktor 25 što je sasvim dovoljno i iznad prosječno, stoga svakako ga koristite na izloženim dijelovima tijela, a u slučaju da nemate kremu ili ulje.

Koristite ga kao svestrani lubrikant

Naravno pritom mislimo na podmazivanje vaše opreme. Ali ne one opreme koja vam prva pada na misao, već ostale opreme za preživljavanje. Jer ipak je glavni sastavni element balzama mast i kao takav se može savršeno uklopiti kao sredstvo za podmazivanje. Isto tako možete uvijek nakon uporabe i pranja noža nanijeti tanki sloj balzama, a kako bi izbjegli hrđanje oštrice. No, da, možete ga koristiti i kao “onaj” lubrikant.