Planirate li u osvajanje dame svojim kulinarskim vještinama? Onda se ovih loših navika što prije morate riješiti

Da znamo da nitko nije savršen, ponajviše kad se radi o muškarcu u kuhinji.

Mada je u današnje vrijeme, a ponajviše u modernim sredinama čak i normalnije da se muškarci kao takvi bolje i kvalitetnije snalaze u kuhinji, posebice s pripremom hrane. Izgleda da je sva ona ženska emancipacija uzela maha.

Uglavnom dok su nam drage gospođe na svojim radnim mjestima, sastancima, poslovnim druženjima i obvezama, nerijetko se volimo kaubojski ušetati u kuhinju i spremiti nešto posebno. Nešto fino.

Ali ipak, budimo iskreni, ona masna i slasna rebreca s pečenim krumpirom slažemo za sebe je l’ tako? Slažemo ono što je nama fino, a ona će se ionako složiti s našim izborom jela.

Osim toga, onako usput smo na brzinu okrenuli jedan friški odrezak lososa u umaku od tamne čokolade oplemenjenom svježe pasiranom brusnicom u karameliziranom i reduciranom soku od cikle.

A sad realnost, draga gospoda, a znamo da ste više ovaj donji nego onaj gornji tip gospodina, a što se kuhinje tiče. Stoga nije na odmet spomenut nekoliko bitnih sitnica zbog kojih bi mogli dobiti vječni ban iz ove nama drage prostorije.

Uglavnom, evo neki 14 razloga, a vjerojamo da ih ima znatno više, zašto baš vi ne briljirate u kuhinji:

1. Zato što ne slijedite recepte iz kuharica prilikom pečenja ili pripreme kolača. Mislite da sve znate i da su vaše sposobnosti mjerenja i vaganja naprosto nadnaravne.

Kod kuhanja juha, variva ili kako se ono kaže – nečega na žlicu, situaciju uvijek možete popraviti. I nerijetko se dogodi da početna i planirana količina gulaša do dvije litre bude prešla i tri litre jer kako se kaže, malo smo eksperimentirali, pa smo malo morali i popravljati.

No, kod pečenja, recimo kolača, stvari se ipak znatno kompliciraju. Ne samo da sve sastojke moramo unaprijed dobro raspodijeliti i izvagati, a što se tiče okusa jer ako nešto presolimo, za razliku od variva gdje stvar možemo popraviti povećanjem količine jela, jednom kad kolač bude pečen to je to. Nema popravaka. Kod kolača je bitno da omjer suhih i mokrih sastojaka bude točan.

Stoga uzmimo tu knjigu, bilježnicu ili hrpi isprintanih recepata u druke i držimo se onog zapisanog.

2. Jer ne važete namirnice i sastojke za vaše buduće jelo kako treba, ako ih uopće važete.

Stavili ste 6 velikih žlica šećera u kolač, kako i piše u bakinom receptu, ali kolač vam je neukusno sladak. Da nije baka možda napisala žličica, a što se podrazumijeva da je mala žlica, odnosno čajna žlica? A znate li da jušne žlice, dakle one velike žlice, dolaze u različitim veličinama?

Gospodo, zaboravite takve odokativne mjere jer jedino što možete je zeznuti stvar. Na kuhanje i pripremu jela općenito gledajte kao znanost. Važite, mjerite, provjeravajte, na kraju krajeva proizvode vaših aktivnosti, da ne kažemo eksperimenata, ljudi direktno unose u svoj organizam. Osim ako ste doista iskusan i izučen kuhar s godinama iskustva iza sebe, pribavite kvalitetnu kuhinjsku vagu i mjerice za tekućine.

3. Jer prethodno ne zagrijete tavice ili suđe u kojem planirate nešto ispeći.

Doista? Ujutro kad si slažete jaja na oko ne zagrijete tavicu prije? I nakon toga se čudite što se jaja, meso ili spomenuti odrezak lososa doslovno spojio s tavicom.

Opet malo znanosti, naime prethodnim zagrijavanjem sve one mikroskopske pukotine vaše neprianjajuće tavice se rašire i time ne ostavljaju previše prostora da se hrana zalijepi za dno. Čak nema ni veze što ste nasjeli na reklamu o super tavici u kojoj se ništa nikada neće zalijepiti.

Isto tako stavite koju kap ulja na tavicu prije nego stavite jaja, meso ili štogod već pečete. Ne brinite, ulje nije štetno dok god ga ne grijete na prevelikoj temperaturi. Par kapi ili više maslinovog ulja na tavicu prije nego spustite na nju jaja ne samo da će vam obogatiti okus jajima, ono će omogućiti da dobijete onu finu i slasnu koricu, ali prije svega dati će vam znak kada je temperature tavice savršena za upoznavanje s jajima.

Pritom pazite gospodo da ne pregrijete tavice ili posuđe jer ih vrlo lako možete uništiti, a hranu koju stavljate na nju obogatiti neželjenim i nepotrebnim spojevima koje ne želite unositi u organizam.

4. Jer ne solite, smatrate da je sol največi čovjekov neprijatelj, a hrana vam ispada neuskusna i bljutava.

Da, znamo da je sol štetna, da nepovoljno djeluje na tlak, da je trebamo unositi što manje. Sve to stoji, no znate li da jedna prosječna osoba, a koja ne jede isključivo doma pripremljenu hranu, preko 75% soli unosi konzumirajući raznu brzu prehranu ili gotovu hranu koju samo podgrije? A da ne govorimo o restoranima.

Slobodno ubacite soli u razumnim količinama da vam hrana bude ukusnije, a isto tako tu sol nanesite prije termičke obrade, recimo spomenutog odreska lososa jer će se za vrijeme pečenja ta sol prožet kroz unutrašnjost odreska. Ako naknadno solite pripremljenu hranu dobit ćete prilično slanu površinu i neslanu unutrašnjost, a sumnjam da ćete ikoga zadiviti takvim umijećem.

5. Jer koristite stare i istrošene tave s kojih na očigled ispadaju slojevi teflona i ostalih spojeva korištenih za neprianjanje hrane.

Gospodo, teflon je štetan. Teflon ne želite unositi u organizam. Svaka posuda ima vijek trajanja i doista nemate nikakvog izgovora pripremati hranu u staroj istrošenoj teflonskoj tavici. Ne želite ni vama, ni svojoj obitelji ni prijateljima dopustiti da unose neželjene metale i spojeve u svoje organizme, a samo zato što ste koristili stare istrošene i neupotrebljive tavice ili lonce za pečenje.

Dakle, ili nabavite tavice bez ikakvih premaza kakve koriste profesionalni kuhari i chefovi ili redovito mijenjajte svoj neprianjajući arsenal u kuhinji. Kažu da je vijek jedne takbe teflonske neprianjajuće tave od 3 do 5 godina.

6. Jer hranu pospremate na sasvim pogrešan način, a kako su vas učile vaše bake.

Stare navike koje su vam roditelji usadili, a njima usadili njihovi roditelji teško umiru. Gospodo, nije nužno baš sve stavljati u frižider. Isto tako, ako nešto smrznete u frizeru, odnosno ledenici, škrinji, to nije vječno. Kupili ste svježu rajčicu i nakon dva tri dana je kisela, bez okusa, bez mirisa, kao da je nezrela. Da, zato što je držite u frižideru. Svježu rajčicu ostavite vani na sobnoj temperaturi jer će tako zadržati svoje okuse, slatkoću. Doduše neće trajati tjednima. Ali zar možete nazvati nešto svježim nakon tjedan dana?

Krumpiru također nije mjesto u frižideru. On kao i luk i češnjak vole prozračene i tamne prostorije. Kavu držite u dobro zatvorenim posudama, jer u protivnom izgubit će sve one fine arome. A med, zašto med uporno gurate u frižider? Je l’ ste ikad čuli ikoga da mu se pokvario med?

Proučite svaku namirnicu koju imate, gospodo, ne samo da ćete biti pametniji, stručniji, zadovoljniji, sretniji i imati o čemu pričati, već ćete učiniti i veliku uslugu vašim namirnicama, ali i vašem probavnom traktu.

7. Jer ne dozvolite tek pripremljenom mesu da odleži i da se pravilno i u potpunosti završi proces termičke obrade.

Gladni ste i ne možete izdržati još desetak ili petnaestak minuta čekajući da svježe pečena rebreca odleže? Onda se maknite iz kuhinje i pustite nekome ozbiljnijem da se bavi pripremom hrane. Naime, jedan steak može izgubiti i do 13% svoje mase prilikom termičke pripreme. A ako ga idemo rezati odmah nakon pečenja može izgubiti još 9%. A što gubi? Sokove, fine okuse, arome, a ostaje vam samo komad bjelančevine.

Da ne spominjemo da se meso još neko vrijeme kuha u sebi i nakon što ga maknemo iz pećnice ili vatre.

Meso je spremno za rezanje kad mu unutarnja temperatura padne ispod nekih 50°C. Ili kupite poseban termometar za mjerenja unutarnje temperature ili jednostavno računajte vrijeme – za svakih pola kilograma mesa pričekajte desetak minuta. Stoga ako ste pripremili mesinu od svojih dva kilograma, naravno kuhate za cijelu obitelj i susjede, onda pričekajte četrdesetak minuta da se propisno ohladi.

8. Jer previše punite suđe u kojem pripremate i kuhate hranu kako bi uštedjeli vrijeme i energiju.

Dajte hrani prostora za kuhanje. Kuhate li tjesteninu uzmite veći lonac, dozvolite pasti da se giba prilikom kuhanja. Isto je i s tavicama i posudama za pečenje, dajte povrću, mesu, što god pripremali mjesta za kuhanje, za pečenje, za termičku obradu. Uzmite ili veću posudu ili jednostavno kuhajte u više navrata.

9. Jer ne oštrite noževe.

Svaki će se chef složiti s ovime. Naime nema goreg za pripremu i rezanje hrane od tupog noža. Ne samo da time svakim rezom uništavate i gnječite hranu već i sami proces traje dulje, a da ne spominjemo da trošite znatno više energije na samo kuhanje. Olakšajte si stvar.

10. Jer ste lijeni i ulijevajte ulje od pečenja i prženja u odvod sudopera (ili WC školjku).

Jednostavno nemojte to raditi. Ako ste se odlučili na primjenu samo jednog savjeta s ove liste neka to bude ovaj. Ne samo da činite veliku štetu vašim cijevima i odvodu već činite štetu i kompletnom sustavu odvodnje vašeg kvarta, sela, grada. Ulju nije mjesto u odvodu. Sakupljajte ga i raspitajte se gdje ga možete odlagati.

Postoje tvrtke koje se bave prikupljanjem takvog ulja, kontaktirajte ih. Time ne samo da ne štetite direktno svojoj okolini već omogućujete nekome proizvodnju biodizela te koliko god malo, ali utječete globalno na očuvanje našeg okoliša.

11. Jer stavljate u perilicu suđa i ono suđe koje ne ide u perilicu suđa.

Nije svemu mjesto u suđerici. Drveni dio suđa može napuknut, iskriviti se, suđe od lijevanog željeza izgubit će sav onaj vrijedni površinski sloj koji se godinama sakupljao, kristalne čaše više neće biti tako kristalno čiste. Ne budite lijeni i operite štogod i ručno.

12. Jer koristite staru, prljavu i bakterijama prepunu spužvicu za pranje.

Kad smo već kod ručnog pranja neka vaša spužvica ne bude starija od mjesec dana, a povremeno je ubacite u perilicu ili je malo dezinficirajte prokuhajući je. Ona je leglo bakterije i doista ne želite sve te bakterije prenijeti na pribor i suđe za jelo.

13. Jer hranu isprobavate onime čime i kuhate.

Vama koji kuhate je možda normalno, no nama koji jedemo to je nešto što baš i ne želimo. Ako isprobavate hranu koristite uvijek čistu žlicu jer ne želimo vaše sline, vaše bakterije u našoj hrani. Isto tako ne pušite nos tamo gdje kuhate hranu, ne češkajte se iznad hrane, ne čistite uha, ne kašljajte tamo gdje pripremate hranu jer mi, koji jedemo tu hranu, zadnje što želimo su vaše bakterije, dlake ili suha oljušten koža.

14. Jer za rezanje i sjeckanje svega koristite samo jednu drvenu dasku za rezanje.

Sjetimo se samo nedavne medijske pompe oko mesa u trgovačkim centrima. Naime, tog mesa još uvijek ima samo su se mediji zasitili objavama. Ako na jednoj dasci režete sirovu piletinu koju kasnije termički pripremate onda nikako na toj istoj dasci nemojte rezati salatu koju jedete sirovu. Jer ako je u mesu i bilo nešto štetnih bakterija one su se termički uništile, ali isto tako one koje ste prenijeli na dasku, pa u vašu salatu uredno ste unijeli u organizam.

A nakon pranja, a prije spremanja dasku u potpunosti osušite, jer znamo kakve se spodobe vole skrivati i razvijati na tamnim i vlažnim mjestima.

I tako gospodo, želite li ostaviti pozitivan dojam u kuhinji, držite se prije svega ovih osnovnih preporuka jer u protivnom se možete oprostiti od deserta.