Darivanje i poklanjanje

Poklon odnosno poklanjanje je najčešće pokazatelj da nam se netko sviđa, da ga volimo ili poštujemo.

Pokloni se razlikuju ovisno o prirodi nekog odnosa i prilikama.

Ako se poklanjanje zbiva u okviru profesionalnih odnosa, dobro je da se isto odlikuje elegancijom i posebnim detaljima (penkala ili druge kvalitetne olovke, knjiga, ploča ili DVD klasične glazbe ili džeza koje odgovaraju ovoj situaciji). Uz takav poklon ide i poslovna karta, odnosno posjetnica.

Nemojte poklanjati preskupe poklone, ponajviše ako odnos nije dovoljno blizak da opravda tako nešto: to dovodi ljude u nezgodnu situaciju, a sam odnos postaje pomalo iskrivljen i manje spontan. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju, kada se poklanja neka bezvrijedna sitnica.

Kod biranja poklona treba imati na umu ukus i eventualno želje osobe kojoj je namijenjen. Izuzetak su knjige, glazba i filmovi jer tim poklonom pružate nekome mogućnost da upozna autore za koje još nije čuo. Ipak, uvijek je bolje upoznati njihov ukus i možda želje.

Opća preporuka je da se poklanjaju “simbolični” pokloni koji pokazuju vašu pažnju na jednostavan i neposredan način, a umjesto takozvanih “korisnih” poklona, koje treba ostaviti za prilike kao što su vjenčanja ili useljenja, opremanje kuće.

Svakako je korisno za rođendan dobiti bušilicu, ali je isto tako sigurno da takav poklon neće izazvati toplinu oko srca. Izuzetak mamama, tetama ili bakama, koje su u stalnoj brizi hoće li njihovoj deci i unucima nedostajati nešto bitno (naročito sitnice za domaćinstvo i odjevni predmeti). Lijepo i korisno su ovdje u savršenom spoju.

 

Kada se poklanja?

Prije svega, Nova godina ili Božićni blagdani su sveopći, priznati i najmasovniji povod za poklanjanje. Zatim, tu su osobni praznici kao što su rođendani, godišnjice, svadbe, posjete novorođenoj bebi. Matura, diplomski i doktorat su također događaji koji se mogu obilježiti poklonima. Posjete prijateljima, dolazak u goste i posjete bolesniku su također povodi za poklanjanje. Malim poklonima možete izraziti svoju zahvalnost i doktoru koji vas je liječio, bolničarki koja vas je njegovala, tajnici ili službenici koja vam je iz dana u dan pomagala u nekom poslu.

Naravno, povoda za poklanjanje ima bezbroj, a vi morate sami procijeniti kada ćete nekome nešto pokloniti.

Kada i kome se ne poklanja?

 • nadređenima (direktoru, šefu odjeljenja, šefu odsjeka i tako dalje)
 • imućnim osobama kod kojih uživamo određene povlastice; dovoljan je telefonski poziv ili poruka zahvalnosti
 • nastavnicima, osim ako je riječ o zajedničkom poklonu svih roditelja ili sve djece
 • stručnjacima tipa liječnika, odvjetnika, koji nam nisu ispostavili račun (može pismo zahvalnosti ili poseban poklon za Božić ili neku sličnu priliku)
 • javnim službenicima (policiji, općinskim i državnim činovnicima) koji su nam pomogli ili učinili neku uslugu: na kraju krajeva niti je adekvatno, a i zabranjeno je. Isto vrijedi i za osoblje robnih centara ili komercijalnih službi.

Što se nikada ne poklanja?

 • bonovi, bez obzira na njihovu vrijednost (iako je poklon bon vrlo čest slučaj, to je samo jedan način da trgovina ostvari dobit)
 • predmeti u direktnoj vezi s fizičkim nedostacima ili karakternim manama koje su nam dobro poznate ili očigledne (npr. cipele za trčanje srčanom bolesniku).
 • predmete koji su na drugi način neprikladni (vino za nekog tko ne prije alkohol, knjige s erotskom tematikom za baku…)
 • cvijeće vrlo jakog mirisa za bolesnike u bolnici, iako se radilo i o porođaju
 • odjevne predmete ako ne znamo broj koji nosi slavljenik ili slavljenica ili ne znamo njihov ukus
 • prehrambene proizvode koji se lako kvare
 • “iznenađenja” u vidu životinja, a da ne znamo da li onaj tko ih dobiva uopće može prihvatiti te životinje

Novac se po pravilu nikada ne poklanja. Novčani prilog može biti nagrada, honorar, napojnica, nadoknada, ali poklon nikako. Onaj tko daruje novac u stvari demonstrira da iz puke indiferentnosti žali čak i vrijeme i napor da nešto odabere i kupi.

Ipak, kao i svako drugo, i ovo pravilo ima izuzetak. Novac ćete pokloniti nekome kome je u nesreći taj novac potreban, a tako mu možete pomoći.

U najužem krugu obitelji, novac se može pokloniti mlađim članovima, djeci ili studentima, za dobar uspijeh u školi, za rođendan ili pak mladim muškarcima prilikom odlaska u vojsku, što će opet biti aktualno.

Ako je riječ o proslavi nekog događaja, uz novac koji predajete u kuverti stavit ćete i prigodnu čestitku.