Kako se odijevati

Današnji suvremeni pogled na odijevanje daje nam veliku slobodu pri odabiru, kombinacijama i izražavanju vlastitog stil ili osobnosti.

Koliko god slobodni bili, ta sloboda ne treba ići na štetu drugome. Da bismo se držali osnovnih kodeksa pristojnosti potrebno je znati i koju garderobu je prikladno obući u kojoj prilici.

Bilo da se adi o odlasku u dućan, tržnicu ili školu, jutro je doba dana u kojem se ne nose štikle, mini haljinice, satenske haljine, šljokičasti materijali, velike količine šminke, ni gomila nakita.

Burek i jogurt, pa ni sendvič i klipić u kombinaciji s gradskim prijevozom, nikako ne traže glamuroznost.

Naime, jutro zahtjeva ležernost. A ležernost omogućavaju udobni komadi garderobe: haljine, hlače jednostavnog kroja, majice i bluze od ugodnih tkanina, meki i jednostavni džemperi, kaput ili jakna sportskog kroja te udobna obuća.

Također nam nisu potrebni ni jaki parfemi. Dovoljno je početi dan sa sapunom, šamponom, dezodoransom i čistom garderobom.

Ako ste zaposleni, za posao treba birati praktičnu odjeću. Kako ćemo se na poslu pojaviti ovisi, ponajviše, od toga čime se bavimo. Odjeća i obuća trebaju biti prilagođeni poslu, a pri izboru uvijek pred sobom imajmo ova tri pitanja:

  1. Što radim?
  2. Koliko imam godina?
  3. Gdje radim?

Tim osnovnim pitanjima treba prilagoditi vlastiti izbor. Drugačije se oblačimo ako radimo u nekoj radionici, laboratoriji ili tvornici, gdje se, iz praktičnih razloga, nosi zaštitna odjeća, a drugačije ako smo u uredu gdje se susrećemo sa strankama ili, pak, ako smo zaposleni u nekoj prodavaonici.

Veliku osnovu stila i elegancije čini jednostavnost. Imajmo to uvijek na umu.

Za garderobu žene (ali i muškarca) na poslu važi opće pravilo: ona treba biti jednostavna u kroju, ali i ukusno dekorirana.

Mnoge tvrtke danas imaju propisan kodeks odijevanja ili bar neka nepisana pravila po kojima se na posao ne dolazi u majicama ili haljinama bez rukava, kratkim hlačama, mini haljinicama ili u papučama.

Sličnih pravila se treba pridržavati i kada iz bilo kojeg razloga odlazimo u školu, na fakultet, sud ili neku sličnu ustanovu prema kojoj treba pokazati poštovanje. Pojedine škole počinju polako uvoditi pravila odijevanja i za učenike, poneke škole uvode školske kute jer učenici često dolaze neprimjereno odjeveni na satove nastave, a kao što su garderobe za izlazak u disko klub, zabave i fešte ili ležerna odjeća za stadion.

Za šetnju, posjete ili putovanja prikladna je također sportska odjeća. Sve to može upotpuniti ukusno odabranom obućom, torbicom, rukavicama ili šalom.

I upamtite, nakit, šminka i parfemi ne slažu se sa sportskom garderobom.

Kada je riječ o garderobi za izlaske, to je sfera u kojoj možemo potpunosti dati mašti na volju. Izbor materijala je vrlo širok. Izbor nakita također. Šminka apsolutno dolazi u obzir. Ekstravagancija nije na odmet. Radite što želite, samo neka bude s mjerom i ukusom.