Otišao je i Geoff Nicholls, dugogodišnji klavijaturist Black Sabbatha

Geoff Nicholls, punog imena Geoffrey James Nicholls rođen je 28. veljače 1948. godine te je bio britanski glazbenik i klavijaturist koji je prije ulaska u Black Sabbath svirao u bendovima poput NWOBHM i Quartz. Kasnih 60-ih i ranih 70-ih bio je glavni gitarist benda Johnny Neal and the Starliners iz Birminghama.

Nicholls je u Black Sabbath ušao kao drugi gitarist i to baš u vrijeme kada je band razmišljao o promjeni imena. Nakon toga uzeo je bas gitaru u ruke i to nakon odlaska Geezera Butlera. Butler se ubrzo vratio, Nicholls se primio klavijatura, a bend je odlučio zadržati svoje ime.

Prvo pojavljivanje u bendu bilo mu je 1980. godine na albumu Heaven and Hell. Nakon toga je na svakom albumu, sve do albuma 13, bio naveden kao klavijaturist benda iako nije bio službeni član benda sve do 1986. godine.

Geoff Nicholls (krajnje lijevo) i Black Sabbath

Nakon toga njegov službeni status člana traje do 1991. godine, pa se nakon 2 godine “neslužbene” pauze, opet vraća 1993. do 1996. godine.

Nakon 1996. opet postaje neslužbeni član, a nakon što se bend ponovno ujedinio s Ozzyem Osbourneom 1997. godine.

Iako su njegova glavna uloga u bendu bile klavijature, s vremena na vrijeme primio se i ritam gitare.

Nichollsa smo rijetko viđali na stageu s bendom, a upravo zbog njegovog čestog neslužbenog statusa. Umjesto pojavljivanja na glavnoj sceni nerijetko bi igrao sa strane ili na backstage pozicijama. Jedini slučajevi gdje je bio na stageu s bendom je bilo 1986. godine kada je band promovirao album Seventh Star, te u svibnju 1988, kada je Nicholls svirao bass u humanitarne svrhe.

Njegova veza s bendom prestaje 2004. godine, kada se band odlučio za drugog klavijaturistu, no to ne znači da se ostavio glazbe. Svirao je sve do smrti i to u bendu bivšeg frontmena Sabbatha Tonya Martina – Tony Martin’s Headless Cross.

Umro je 28. siječnja 2017. godine od raka pluća i to u 68. godini života.