EVOLUCIJA NA DJELU Po prvi put svjedočimo rađanju nove vrste ptica

"Ne prežive oni koji su najsnažniji, ne prežive ni oni koji su najpametniji. Prežive samo oni koji se najuspješnije prilagode promjenama".

Na otoku Daphne na Galapagosu živi tek nekoliko vrsta ptica. A od nedavno ta je rijetka populacija bogatija za još jednu vrstu. Novi je to i prvi kontingent njihove vrste od svega tridesetak jedinki.

Cijela priče kreće još prije 40 godina kada su sa svojim velikim istraživanjem ptica na Galapagosu krenuli Peter i Rosemary Grant sa Sveučilišta Princeton. Naime, oni su prilikom proučavanjA Galapagoške zebe, koja živi diljem arhipelaga, u jednom su trenutku svjedočili nastanku nove vrste.

Sve je krenulo 1981. godine kada su primijetili novu, nepoznatu vrstu pticu na otoku, a koja je živjela nesmetano među ostalim pticama. Promatranjem su ustanovili da sj riječ o zebi i to vrste Geospiza conirostris, takozvanoj kaktus zebi, koja je slučajno tijekom nevremena doletjela ovdje sa susjednog otočja udaljenog 100 kilometara.

Kako se ptica nije znala vratiti na svoj otok, ostala je ovdje te se krenula pariti s otočnim pticama.

Grantovi su tako odlučili promatrati samo parenje dviju različitih vrsta ptica te dalje pratiti nastanak jedne nove vrste.

Peter i Rosemary Grant
Peter i Rosemary Grant

Na samom početku nisu vjerovali da će mlada ptica kao potomak dviju različitih vrsta ptica uopće moći preživjeti specifičnosti Galapagosa i uopće opstati, danas pak je to njihovo istraživanje i promatranje došlo do te faze da promatraju već drugu, pa i treću, generaciju ptica nove vrste koja broji preko 30 članova.

Novost ove studije je između ostalog što po prvi puta možemo uživo pratiti stvaranje jedne nove vrste u prirodi. Kroz naš rad ovdje na otoku Daphne svjedočili smo parenju dviju različitih vrta ptica te smo promatrali kako nastaje jedna nova vrsta, izjavila je Rosemary.

Nismo ga primijetili da je doletio negdje s mora, ali smo ga primijetili negdje čim je došao. Bio je toliko drugačiji od ostalih ptica da smo znali da se nije izlegao iz jaja s ovog otoka, dodaje njezin suprug i partner na istraživanju.

Potomstvo ovo dvoje začetnika vrste također je raslo u izolaciji te su za stvaranje vlastite loze i oni, baš poput oca, odlazili u susjedna sela po djevojke.

Danas je to potomstvo već jedna sasvim nova populacija, a zbog koje bi najsretniji bio sam Charles Darwin, čovjek čijim smo riječima i započeli članak, odnosno čovjek koji nam je svima nama objasnio kako savršeno funkcionira teorija evolucije.

Ovo je samo dokaz njegove teorije.

Vulkanski otok Daphne.