U Dubaiju pak je izgrađen najveći okvir za slike na svijetu

Gospodo, ovako se radi promocija i turizam.

Ujedinjeni arapski emirati poznati su, između ostalog, po visokim neboderima i građevinskim zdanjima koja kao dolaze iz skore budućnosti. Uz Burj Khalifu, kao najviši neboder na svijetu, od prvog dana ove godine otvoren je i najveći okvir za slike na svijetu.

Okvir je visok 150 metara te je širok 93 metra i nalazi se u Zabeel Parku u Dubaiju. Gornja galerija duljine 90-ak metara izgrađena je od stakla te je povijesno i strateški locirana tako da jedna strana gleda na stari grad Deiru koji se nalaz na sjeveru dok na južnom strani posjetitelju mogu uživati i diviti se u prekrasnim vizurama modernog Dubaija.

Svakih sat vremena pušta se svega 200 posjetitelja, a osim jedinstvenog razgledavanja ovog grada na raspolaganju su i 3D video simulacije nekadašnjeg Dubaija, zatim vizija Emirata u sljedećih 50 godina, za koju moramo priznati da je fantastična i na granici nemogućeg, no ono što je najbolje pak je da je ta vizija, a za jedne Emirate, sasvim izgledna.

Tu je i izložba prezentirana tehnologijom interaktivne virtualne realnost.

Cijena izrade ovog okvira bila je nemalih 50 milijuna funti, no što je to za jedan Dubai? Sitniš.

No, ovaj cijeli projekt prati i jedna kontroverza, a to je da se čekalo deset godina s izgradnjom, a od prvog prijedloga jer je navodno cijeli koncept i ideja ukraden od izvornog arhitekte.

No, pustimo to njihovim pouzdanim institucijama na rješavanje, na nama je da donesemo odluku o konačnom posjetu ovom mjestu na Zemlji.