Site icon Gentleman.hr

ZLOČESTI ZEKO Širi se jako zloćudni računalni virus koji bi vas mogao skupo koštati

Adobe Flash je odradio svoje – hvala mu što nas je uveo u nevjerojatno moćne animirane stranice, sučelja i druge stvari, ali na tom je putu napravio kardinalne greške, koje hakeri i dalje zlouptrebljavalju i sada je pravo vrijeme da ga napokon zamijenite nečim novim.

Pouzdajte se u HTML5 i druge zamjene koje su već široko dostupne za Flash, jer njegovo dalje korištenje izlaže vaše računalo i sve podatke na njemu sve većim rizicima.

Posljednji takav rizik u nizu je virus koji traži otkup za podatke koje prethodno zaključa (RANSOMWARE) i sve je više napada u Rusiji, Ukrajini i svim zemljama Istočne Europe, objavio je Wired. A već su, iako manjeg intenziteta, zabilježeni napadi u Njemačkoj i Turskoj.

Foto: Kaspersky Lab

Virus zaključava najbitnije datoteke, kao i osobne dokumente korisnika, za koje traži otkupninu od 0,05 Bitcoina.

Bad Rabbit ransomware napad potvrdile su antivirusne tvrtke ESET i Kaspersky Lab, uz napomenu da ga prate, korisnicima pružaju podršku i smatraju da je riječ o naprednijoj verziji globalnog ransomware napada Petya, koji je nedavno poharao tisuće računala i novčanike njihovih vlasnika.

Bad Rabbit je napao velike korporativne sustave poput podzemne željeznice u Kijevu, Međunarodne zračne luke u Odessi, te nekoliko medijskih redakcija u Moskvi, dok se u Istočnoj Europi širi i na osobnim računalima.

Primarni kanal distribucije Bad Rabbit virusa je kroz zaražene i maliciozne nadogradnje Flash Playera, zbog čega bi trebali isključiti i Flash i Player s računala ili ih potpuno izbrisati, savjetuju iz ESET-a i Kaspersky Laba.

Ukoliko se ne plati traženi iznos, ucjena od 0,05 Bitcoina (275 dolara) povećava se nakon 41 sati, a datoteke ostaju zaključane.