Site icon Gentleman.hr

ZIMA BIJELE ZUBE IMA Kratki vodič za gospodu i njihove dvokotačne ljubimce

Kako dolazi zima tako sva gospoda više brige posvećuju pažnji i spremnosti svojih dvokotačnih međunožnih gurala za sve uvjete, dok se ostatak zabavlja onima sa četiri kotača.

S dolaskom kiša, snijega, blata i hladnijeg vremena i bicikl treba više ljubavi. Kako je kvalitetnog mehaničara teško naći, svaki pravi muškarac ili žena kad tad odluče kako će sami počet “šrajfit” svog ljubimca. Za razliku od automobila, ovo je nešto lakše, a i manje je dijelova.

Dok vam brk i brada bezbrižno vijore, noge pumpaju pedale, a hladni jesenski vjetar zavlači se pod kožu, sjetite se da bicikl ipak treba ljubavi kako bi svi dijelovi nesmetano preli i vozili vas daleko prema zalasku sunca.

Servisiranje i popravak vašeg ljubimca svakako prepustite za to školovanim ljudima, no osnovno održavanje i provjeru ispravnosti s vremena na vrijeme morate odraditi sami. Da budemo otvoreni, nema tog gentlemana, gospodina koji se snalazi u svakoj situaciji, a koji ne zna što se točno događa dok provjerava svoj brk.

[adsense]

Provjera kočnica

Danas su disk kočnice sve popularnije, gotovo da i nema nekog sa v-kočnicama ili kantileverima, a ako ih imate, brinite se da su vam pakne cijele, sajle i žice čiste i spremne za kočit u svim uvijetima. Ako pak imate diskove, vjerovatno je da imate hidraulične kočnice. Ono što možete samostalno napraviti jest pripaziti da vam kočnice ne propadaju, da imaju dovoljno gripa, a ako vam je nešto čudno, predlažemo da ovo prepustite mehaničarima.

Podmazivanje i čišćenje lanaca i bužira

Pri vožnji biciklom često male prljavštine uđu u pokretne elemente za koje i sami ne znate da ih imate. Sajle i bužiri se ipak kreću i treba ih povremeno očistiti. Ono što predlažemo jest ipak vožnja do ručne praonice automobila gdje možete mini-washom ili pak laganim mlazom iz crijeva oprati bicikl. Pogodite sve dijelove, pregibe, slobodno navlažite i lanac kako bi veću prljavštinu skinuli.

Nakon toga ostavite bicikl da se osuši, okrenite ga kako se voda ne bi zadržavala i nakon nekoliko sati krenite na podmazivanje i odmašćivanje. Lanac prvo našpricajte sredstvom za odmašćivanje, potom krpom prebrišite. Pritom pazite da ne pošpricate diskove, jer to bi moglo biti nezgodno.

Podmažite lanac, kotačiće na mjenjaču, a kap ulja možete kapnuti i kod prednjeg mjenjača, na mjesto gdje se sajla, žica pomiče i ima trenja. Kad podmažete lance, krpom lagano prođite kako bi skinuli višak ulja.

Pritisak u gumama i zimska oprema

Kako temperatura pada, tako i pritisak u gumama se smanjuje. Redovito provjeravajte pritisak, a na koliko bara ili PSA morate pumpati gume piše vam na njima. Većina bicikala nema adekvatan pritisak, a on varira i o opterećenju, uvjetima, temperaturi… Guma diše stoga redovito provjeravajte tlak!

Također, ako više vozite, znate da nije svaka guma za sve uvijete, oni bolji i spremniji možda imaju i gume za zimu, sa više ripni, spremniju za ove uvijete. No, svaka guma će poslužiti, ali ipak, predlažemo da pripazite na istrošenost i pravovremeno je zamijenite.

[adsense]

Dodatna oprema

Provjerite sjedalo, visina je jako bitna. Prenisko ili pak previsoko sjedalo, previše naprijed, natrag ili nagnuto može vam uzrokovati mnogobrojne probleme. Od hemeroida do bolova u kralježnici, ramenima, kukovima, za sve to krivo je neadekvatno prilagođeno sjedalo.

Ručke ili gripovi na volanu, nedovoljno širok, ili pak preuzak volan također su bitni za poziciju prilikom vožnje. Obratite pažnju na to svakako.

Svijetla

Dolaskom zime noći su sve ranije, mrak pada brže i veće su šanse da se zateknete biciklom u mraku. Opremite se svijetlima, prednjim i stražnjim i imajte na umu da prednje svijetlo ne treperi. Treperećim prednjim svijetlom možete samo zaslijepiti nadolazeća vozila.

Obratite pažnju da vam odjeća, ruksaci ili oprema, imaju i reflektirajuće elemente, ili ako već putujete malo dalje obucite i reflektirajuće prsluke. Samo jednom vas netko neće vidjeti, a to je dovoljno za nesreću.

Odjeća i obuća

Obucite se slojevito. Adekvatna odjeća pomoći će vam za bicikliranja u hladnijim danima, a omogućuje i brži transfer topline, sušenje i ugodnu vožnju. Biciklističke hlače, majica, prsluci i duge majice, jakne, služe svrsi i namijenjene su ugodnijoj vožnji u zahtjevnijim uvijetima. Podkape, marame, buffovi i rukavice, ali i navlake za cipele oprema su koju svaki biciklist koji drži do sebe mora imati.

Ugodnu vožnju i suh brk vam želimo!