Site icon Gentleman.hr

STARA KRAMA ILI MOŽE JOŠ? Koliko su sigurni desetak godina stari automobili?

Ne brinemo mi za najnovije modele koji ispunjavaju brojne testove sudara, ali sudionici u prometu su najugroženiji zbog starijih automobila.

Zbog toga je švedska udruga vlAsnika kuća i zemljišta Villaägarnas Riksförbund testirala dva popularna automobila stara desetak godina, Volkswagen Golf pete generacije i Mazdu 6 prve. Oba modela su se proizvodila u razdoblju od 2004. do 2008. godine.

Šveđani su podesili parametre testiranja izvornim EuroNCAP standardima te su izveli test frontalnog nalijetanja na prepreku pri brzini 64 km/h, te simulaciju bočnog sudara. Oba automobila postigla su slabiji rezultat.

Mazda je dobila 18 bodova, odnosno tri EuroNCAP zvjezdice, za razliku od 26 bodova i četiri zvjezdice prije 14 godina. Posebno brine zakretanje vozačeve pozicije te nalijetanje lutkine glave na B stup.

Golf je prošao značajno bolje, bio je za svega jedan bod od izvornog testiranja. Nova “petica” je imala pet zvjezdica 2014., a 14 godina stariji primjerak bi osvojio četiri.

S obzirom da je prosječni vijek automobila na hrvatskim cestama iznad 10 godina, te da su mnogi od njih daleko ispod standarda Mazde i Golfa, ne bi nas trebale pretjerano čuditi poražavajuće brojke i činjenice o prometnim nesrećama na našim cestama.