Site icon Gentleman.hr

LIJEPO, ALI… Knjižnica je stvarno prekrasna, ali zašto su printali knjige po stropu?

© Ossip van Duivenbode

Nitko ne voli dok ga gledaju kada pokušava čitati knjigu, ali spremni smo napraviti iznimku ako to znači da ćemo obići ovu zapanjujuću novu knjižnicu u Kini, jer nevjerojatna građevina ima divovsku sferičnu dvoranu u sredini koja izvana izgleda poput divovskog oka.

Smještena u kineskoj kulturnoj četvrti Binhai u Tianjinu, knjižnica ima pet katova, a projektirala ju je nizozemska dizajnerska tvrtka MVRDV u suradnji s Institutom za planiranje i dizajn grada Tianjin (TUPDI).

© Ossip van Duivenbode

Prozvana je “Oko Binhaija”, obuhvaća 34.000 četvornih metara i može pohraniti do 1,2 milijuna knjiga. Izgradnja je trajala samo tri godine, a u prizemlju knjižnica su čitaonice, u središnjem dijelu se nalaze velike lounge dvorane i uredi, dok su prostori za sastanke i računalne te audio dvorane na vrhu.

Nismo sigurni koliko se još uopće isplati nešto opisivati, jer fotografije same građevine dovoljno govore o njezinoj zadivljujućoj arhitekturi.

Jedina zamjerka je što je većina futurističkih zidnih i stropnih polica zapravo “ilustrirana” kako bi izgledalo da je sve puno knjiga, ali u stvarnosti, većina hrbata koji se vide u dvorani su isprintane fotografije.