Site icon Gentleman.hr

IKEA I JARKO SUNCE I nevina zdjela može izazvati požar

Nedavno je jedan gospodin u Švedskoj doživio prilično vatreno iznenađenje. Želeći uživati u grožđu na suncu, iznio ga je u sveprisutnoj zdjeli od nehrđajućeg čelika, ali se situacija ubrzo prilično užarila.

Prema pisanju švedskog Aftonbladeta, Richard Walter je stavio je nekoliko grozdova u zdjelu BLANDA i iznio je van. No, ubrzo je osjetio dim. Zrcalna površina zdjele reflektirala je sunčeve zrake i zapalila nekoliko peteljki na grozdovima.

Zatim je Walter plamenu zdjelu testirao novinama:

Ovo nije jedini slučaj požara koji je posljedica sunčeve svjetlosti. Naime, kada se svjetlo reflektira kroz staklo ili od zrcalne površine kakve imaju staklenke, razni kristali, uključujući i one u nakitu akvariji za ribe, naočale, pa čak i kvake, može dovoljno zagrijati površinu na koju pada da se upali vatra.

Londonski vatrogasci su objavili 2015. godine, nakon što je staklenka Nutelle izazvala ozbiljni požar, da su u prethodnih pet godina imali 125 slučajeva požara izazvanih lomom svjetlosti.

Nakon objave u Aftonbladetu, IKEA je priopćila da će provesti testove.

“Sigurnost proizvoda je uvijek prioritet u IKEA-i i svi proizvodi se uvijek testiraju u skladu s primjenjivim standardima i zakonima. U procjeni rizika za zdjelu Blanda utvrđeno je da se moraju poklopiti mnogi različiti parametri kako bi se sadržaj zdjele pregrijao i rizik da se to dogodi vrlo je mali. Okrugli oblik dodatno pridonosi vrlo niskom riziku širenja u slučaju pregrijavanja materijala u zdjeli”, objavila je IKEA nakon testiranja.

Dakle, ne morate brinuti za svoju praktičnu BLANDU – samo je držite podalje direktnog sunca za visokih temperatura. Jer se upravo zrcalna površina i konkavni oblik koriste za paljenje Olimpijskog plamena u drevnoj Olimpiji: