Site icon Gentleman.hr

39 To su godine u kojima muškarci postaju dosadni i gube interes za avanturu

Jednostavno onaj mladi dvadesetogodišnji avanturist u nama je odrastao, ne ulazimo više u razne imalo rizične situacije te smo nekako rezervirani prema iskušavanjima novih stvari u životu.

Iako se ovo istraživanje svodi na anketiranje preko 2 000 ljudi koji obitava i aktivno se koristi stranicama Airbnb (dakle sami po sebi oni su svojevrsni avanturisti) slobodno možemo donijeti ove sljedeće zaključke jer se radi ipak o šarolikom društvancu.

Uglavnom 39

Godina je to kada muškarac doživljava i živi vrhunac vlastite dosade, nepoduzimanja ikakvih avanturističkih pothvata i slično. Naime, mnogi će muškarci upravo s početkom tridesetih još uvijek izlaziti s različitim partnerima, isprobavati različite poslove, uglavnom odradit će sve što je moguće da bi se skrasili u najboljem mogućem stanju i obliku. I onda taman kad se smjeste, kad riješe nešto stalniji posao, osnuju obitelj, dođu klinci, obveze s klincima, od pelena, preko razvažanja na razne aktivnosti pa škola.

I poklopi se da muškarca sa svojih 39 godina iskustva doista razmišlja da li je kasnovečernja šetnja maltezera nepoznatim stazicama kvartovskog parkića vrijedno riskiranja.

Prema istraživanju čak je 15% muškaraca izjavilo da im je život u tridesetima postao znatno dosadniji i monotoniji ponajviše kad su upoznali i skrasili se sa životnim partnerom. A svaki peti tridesetineštogodišnjak (dakle 20%) izjavio je da mu je volja i želja za avanturizmom naglo opala onog trenutka kad su u kuću stigla djeca.

Samo je 16% muškaraca u tridesetima izjavilo da bi probalo neke ekstremnije sportove i aktivnosti kao što je skakanje padobranom ili bungee skakanje, a za razliku od 25% onih između 18 i 29 godina.

Spomenimo ipak da je ovo istraživanje prvenstveno rađeno s ciljem istraživanja tržišta među klijentima Airbnb te nezavisnim putnicima i pustolovima.

Da ne bi ostalo sve na takvim mračnim podacima za tridesetogodišnjake u istraživanju je uključeno i pitanje koji je najbolji model, navika za održavanje avanturističkog duha u nama.

Evo najčešćih odgovora:

Uglavnom ima zanimljivih prijedloga i ideja. Doduše koliko je nenajavljena posjeta prijateljima, ili spontani šoping, prožeta avanturizmom doista je upitno. No tu su novi hobiji, tu su novi sportovi, osim ako to nije skupljanje poštanskih maraka ili šah, a koji nam doista mogu vratiti avanturistički duh.

Ostajanje budnim do ranih jutarnjih sati neće vam baš ispuniti život avanturom, ali će vam zato znatno smetati u životu, jer ipak godine su tu, sna smo potrebni, a poslovi se neće sami od sebe pozavršavati.

No, imamo i sretan završetak. Kad dođemo u pedesete nas će se avanturistički duh odjednom ponašati kao onaj u dvadesetgodišnjaka.

Stoga, ako ste poput mene upravo zakoračili u 40-tu i prema ovom istraživanju ušli u jedno prilično dosadno razdoblje u životu onda je najbolje da već sad krenete s pripremama za što bolji provod u pedesetima. Kupite primjerice motor. Učite ga voziti sljedećih deset godina i taman kad vas puknu pedesete vi ste već oronuli, stari, iskusni bradati roker na Harleyu.