Site icon Gentleman.hr

SUPER-NAKED RETRO UGOĐAJ Honda predstavila novi CBR1000R

Najnovniji Hondin CBR1000R model je baziran na kombinaciji postojećeg CBR1000RR Firebladea i Neo Sport Café koncepta. Na novom se modelu nalazi isti onaj četverocilindarski motor od 998 kubičnih centimetara obujma, a koji se nalazi i na RR Fireblade modelu.

No, novi je motor ipak dodatno podešen tako da ukupno roadster CBR1000R daje 16% više snage, od svog prethodnika te do 5% više obrtnog momenta pri srednjem broju okretaja.

Također je i okvir doživio potpuni remake.

Dakle ovdje se radi o puno više zahvata i promjena od pukog ‘skidanja’ modela CBR1000RR. Osim samog naziva modela, arhitekture motora i vizualnog izgleda malo je toga zajedničkog između ova dva motocikla.

Ono najbitnije što je trebalo odraditi, a što je na kraju krajeva i bitna razlika između ova dva modela je takozvani detune, odnosno skidanje 189 konjskih snaga RR modela na 143,5 konjskih snaga roadster modela za 2018.

U potpunosti promijenjena elektronika motorkotača, a promijenjeni su ventili, preoblikovana je komora za izgaranje, u potpunosti su zamijenjeni elementi gasa, novi je filtar zraka, novi ispušni sustav, a i zbog preuređenog mjenjača omjer brzina je kraći za 4%, što je naposljetku rezultira željenom manjom snagom motora.

CBR1000R je također lakši od svog prethodnika, te njegova težina iznosi 212 kilograma, što je rezultiralo boljim ubrzanjem u prve tri brzine, odnosno do nekih 130 km/h od prethodnika CBR1000RR.

Novi model također još ima spojku, odnosno sustav protiv proklizavanja kotača, ima tri stila vožnje motora koji direktno utječu na odabir snage motora.

Što se pak tiče okvira, odnosno framea motora, onaj postojeći aluminijski okvir prethodnika zamijenjen je novim boljim čeličnim okvirom.

I tako u 2018. godini, uz CBR1000R, dolaze i dva nešto slabija entry level motora iz Hodne. To su CBR125R te CBR300R. Oba slabija modela zadržavaju dosadašnju arhitekturu motora i okvira no promijene su naravno u novom izgledu te mnoštvu dodatne opreme.

Prema dosadašnjim predstavljanjima novih modela za 2018. možemo zaključiti da nas dočekuje jedna zanimljiva godina.