ZIMSKA VOŽNJA Jeste li pripremili ljubimca, ali i sebe, za uvjete na cesti?

Opet je došlo vrijeme da svoje vozilo pripremite za zimske uvjete na cestama kako biste i dalje sigurno stizali na svoja odredišta.

Iako se vozačima koji automobil redovito održavaju u ovlaštenom servisu “zimska vožnja” iscrpi u onom trentku kada auto ostave kod vulkanizera da promijene gume, neki ipak to vole odraditi sami. Jer kakakv bi to bio muškarac da ne zna auto srediti za zimu?!? Za to mu neće trebati više od jednog subotnjeg prijepodneva, a ušteđeni novac uvijek se može pametnije potrošiti.

Designed by Peoplecreations / Freepik

1. Sam svoj mehaničar

Provjerite stanje i količinu tekućine za hlađenje (antifriz), kako bi izbjegli zaleđivanje samog sustava hlađenja motora, ali i spriječili nastanak korozije. Također provjerite akumulator, konkretno provjerite hoće li imati dovoljno snage za pokretanja motora vozila pri jako niskim temperaturama.

Provjerite kočnice jer nepravilnim rasporedom snage kočenja po kotačima dolazit će do jačeg zanošenja vozila kod kočenja, ali i proklizavanja. Provjerite stanje kutije Prve pomoći te imate li u vozilu svjetiljku, deku ili neko pokrivalo, vrećicu s pijeskom, sol i alat za skidanje leda sa stakla. Provjerite grijanje u kabini vozila ispravno i svakako provjerite stanje grijača stražnjeg stakla.

Zamijenite ulje motora s onim koje je namijenjeno za hladnije temperature. To će pomoći motoru vašeg vozila da lakše prebrodi hladna jutarnja i dnevna kretanja.

Ono možda i najbitnije i najhitnije je da promijenite tekućinu za pranje stakla s onom za zimu i znatno nižim temperaturama smrzavanja. Također provjerite i ako je potrebno zamijenite metlice brisača stakla.

2. Naučite upravljati vozilom po zimskim uvjetima

Dajte si više vremena za dolazak na destinaciju– zimi uvijek morate krenuti ranije i računati da će vam duže trebati do cilja.

Držite veći razmak između vozila jer to vam daje više dragocjenog vremena potrebnog za zaustavljanje.

Perite auto i držite ga čistim. Sva ona sredstva, sol, pijesak, sitni kamenčići štete vašem vozilu i pospješuju koroziju.

Pripazite na mostovima i nadvožnjacima. To su vrlo često prva mjesta gdje ceste postaju zaleđene i skliske, stoga prilagodite vožnju sukladno ovoj informaciji.

Budite pažljiviji i pratite što se sve događa oko vas, ali isto tako budite i vi što bolje viđeni. Provjerite sva svjetla: prednja, stražnja, pokazivače smjera. Neka vam vjetrobransko staklo uvijek bude čisto izunutra i izvana.

Budite staloženi i uvijek znajte što treba činiti ako zapnete u snijegu. Prvo što treba znati da dodavanjem dodatnog gasa, naglim pokretima i paničarenjem nećemo ništa postići. Prvo očistimo snijeg oko kotača i onda laganim pokretima, bez proklizavanja kotača njišemo vozilo naprijed-natrag.

Ako često vozite cestama na kojima ima puno neočišćenog snijega, onda smo sigurni da osim lanaca, u prtljažniku imate i lopaticu za snijeg i vrećicu ili čak vreću s pijeskom ili sipinom.

Naučite kako sigurno voziti u situacijama proklizavanja prednjeg ili stražnjeg kraja vozila.

3. Budite spremni na više vožnje po mokrim cestama

Naučite sve o aquaplaningu – proklizavanju na vodi – te kako to izbjeći i naučiti ponešto o sigurnijem stilu vožnje za vrijeme mokrih uvjeta na cesti, a to je stanje kada su ceste najopasnije.

Vozite smanjenom brzinom, malo više pažnje usmjerite na sam kolnik, držite povećani razmak između vozila i vozite nježnije sa što manje ili bez proklizavanja kotača.

4. Paket za hitni zimski slučaj

Krećete li na put uoči najavljenog pogoršanja vremena i postoji mogućnost da ceste postanu neprohodne, stavite u torbu ili vreću neke stvari za zlu-ne-trebalo: deke za pokrivanje, plinsko grijalo za hranu, paketiće juhe, gulaša… i neki pribor za jelo. Zatim debele čarape, tople kape, rukavice, lijekove, svijeće, upaljač i šibice. Neka tu budu još jedna svjetiljka, mali putni radio i dobre baterije. Naravno uzmite nešto i za čitanje, te pribor za osobnu higijenu.

Ukratko, opemite se kao da ćete Novu godinu dočekati pod zvijezdama na vrhu Velebita.

6. Savladajte vožnju po magli

Po magli je najbolje ne voziti, no ako baš morate držite se sljedećih savjeta:

  • Usporite. Ako ispred ili iza sebe uočite svjetla, usporite još više. Jer ne znate kreće li se to vozilo dobrim trakom ili možda stoji ili možda je samo sporije od vas
  • Vozite samo s kratkim svjetlima ili svjetlima za maglu
  • Vozite unutar granica vidljivosti. Ako je magla pregusta za vožnju skrenite s ceste i zaustavite se. Nemojte nikako voziti cestom brzinama 5 ili 10 kilometara na sat ili manjima
  • Skretanja najavljujete puno ranije, laganije i ranije krenite s kočenjem i dajte drugim vozačima vremena da vas primijete.

7. Savladajte vožnju po jakom vjetru

Kod vožnje po jakom vjetru budite posebno pažljivi. Smanjite brzinu i budite fokusirani na vožnju i potrebne i promišljene korekcije smjera vožnje kod udara jakog vjetra.

Isto tako smanjite brzine kad se susrećete s većim vozilom, ali budite spremni i da s jakim vjetrovima dolazi i do pada temperature te mogućnosti stvaranja leda na cesti.

Dodate li jakim udarima vjetra kišu i/ili snijeg, onda se vaša vožnja upravo pretvorila u nešto što je možda ipak pametnije odgoditi. Pratite vremensku prognozu i stanje na cestama.

A ako i dođe do izvanrednog stanja, vi ste spremni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.