Želiš kućnog ljubimca? Ovaj je baš za tebe!

kucni-ljubimac

Ovisno o tome jesi li sportski, kućni, društveni, samački tip osobe, jesi li sklon depresiji, putuješ li često, boluješ li od nečega ili se osjećaš usamljeno, odabireš kućnog ljubimca.

Prema istraživanjima, nije dovoljno samo željeti novog malog prijatelja, već i sagledati svoj život u potpunosti i odabrati životinjicu koja se uklapa u tvoj životni stil.

Jedino tako može biti win-win situacija u kojoj ćete jedno drugo učiniti sretnijima, zdravijima i možda čak pametnijima!

Pas

Pas je definitivno za one koji se vole kretati, šetati, trčati i vole biti u društvu. Dokazano je da vlasnici pasa imaju niži kolesterol od onih koji nemaju psa, lakše mršave i imaju niži krvni tlak.

S druge strane, psi nisu za one koji često putuju većina smještaja ne prima četveronožnu pratnju, a ponekad je i sam transport i put pretraumatičan za njih.

Mačka

Naime, mačke smanjuju vlasnicima rizik od srčanih bolesti za 37%. Čak i ako ste u prošlosti posjedovali mačku, a trenutno ju nemate, rizik od srčanih bolesti smanjen je za 26%.

Istraživanja pokazuju da su vlasnici mačaka manje pod stresom, što rezultira manjim opterećenjem srca i krvnih žila. Ako često putuješ na manji broj dana, mačka će se snaći i bez tebe. Samo joj namiri osnovne potrebe i makni staklene i lako lomljive ukrase s rubova polica i komoda!

Ptice

Znanstvenici vjeruju da slušanje ptičjeg pjeva, 5 minuta dnevno, može popraviti raspoloženje. Štoviše, pozadinsko cvrkutanje može poboljšati koncentraciju što je izrazito povoljno ako ste businessman.

Zmije i gmazovi

Jedno istraživanje pokazuje da osobe koje drže i glade zmiju, imaju trenutni pad krvnog tlaka i smanjen broj otkucaja srca. Naravno, pod pretpostavkom da nemaš panični strah od zmija! Ova vrsta kućnog ljubimca zahtijeva malo veći angažman, stoga se pripremite na egzotične avanture!

Hrčak, miš i drugi glodavci

Posjedovanje kućnih ljubimaca (koji nisu pas ili mačka) smanjuje rizik od nekih vrsta raka.  Znanstvenici vjeruju da izloženost životinjama, posebno u mladoj dobi, čini naš imunološki sustav jačim i otpornijim na rak.

Riba

Riba instant ublažava stres. Britanska studija otkrila je da su ljudi kojima je prikazan akvarij s ribama imali manji broj otkucaja srca od onih koji su sjedili i promatrali prazan akvarij. Ribice mogu imati samo oni koji su često doma, jer su te male životinjice dosta osjetljive. Ako si kućni tip, ribice su stvorene za tebe!

Koji je tvoj odabir?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.