POGLEDAJ GORE! Aplikacija će vam sugerirati da pokoji puta pogledate i ispred sebe

Bezazlena aplikacija koja će vas spasiti mnogih nezgodnih situacija, a u koje danas mnogi svakodnevno upadaju.

Naslovna fotografija možda i najrealnije prikazuje današnju nazovimo kulturu javnog kretanja po gradu. Kultura koja u suštini ima par prijedloga ponašanja, a jedan od njih je da, kada se krećete ulicom, trgovačkim centrom, podzemnom garažom, trgovima, kafićem i ostalim javnim mjestima, uvijek gledamo ispred i okolo sebe. Da budemo svjesni okoline, svjesni što više toga što se događa oko nas.

No, kao što vidite, a da se izrazimo rječnikom generacije iz video priloga, javno kretanje imamo jedan veliki #fail.

Ekipa iz New Yorka, gdje se vjerojatno događa i najviše ovakvih situacija, napravila je aplikaciju Look Up! koju možete besplatno preuzeti u Google Play dućanu. Ona će vas obavijestiti kada se približavate potencijalno opasnim situacijama.

Pritom jedna od po život opasnih svakodnevnih situacija takvom sudioniku prometa može biti, nažalost, obično raskršće. Ono može biti i pogubno.

Aplikacije će im doslovno reći, sugerirati, dati naredbi da pogledaju gore. I možda im spasiti život. I to je sve.

Ono što sa sigurnošću možemo reći je da će ova aplikacija, kao i cijela zajednica oko nje, biti, prije svega, velika jer ovo je samo jedan mali korak onome čemu svi mi nekako, možda nesvjesno, težimo, a to je da nam ovakvi pametni uređaji služe do te mjere da na neki način upravljaju ne samo našim životom, neko i javnim kretanjem.

Zamislite si samo nekog tko se kreće ulicom i bulji u mobitel, a na mobitelu mali prozor s live streamom onog što je ispred njega, sugestivne strelice za prijedlog smjera kretanja, Facebook, Gmail, YouTube, Instagram… Ne razmišlja o destinaciji, odnosno lokaciji, ne razmišlja o kretanju kao takvom, jer brzinu mu također sugerira pametniji uređaj, a on samo stavlja nogu ispred noge. Svi ti zadaci, informacije o lokacijama, brzinama kretanja, temperaturi spremljenu su u kalendar zadataka za taj dan.

Dakle, ne trebamo zamišljati, to realnost.

Uglavnom, aplikacija je samo za područje New Yorka, no ono što je zanimljivo je da je besplatna i OpenSource te se svatko može javiti ekipi i razviti aplikaciju za svoj grad, selo, pokrajinu, kvart.

Koncept kao takav prikaz je jedne nove platforme, prije svega komunikacije dviju ili više osoba, ali može posluži i kao sredstvo za, da tako kažemo, osobnim sugestijama pojedincu.

Zamislite sljedeći scenarij: Netko prolazi, ulicom, kraj vašeg restorana. Na listi današnjih ključnih riječi za ručak ima – bograč, ljuto i srnetina. Odabrano vrijeme ručka mu je između 12 i 14 sati. Želi i neki desert nakon toga. Vi te informacije, naravno, znate jer je jučer prolazio ispred restorana te ušao u vašu besplatnu WiFi zonu, pa su uređaji razmijenili slobodne i, prije svega, dozvoljene informacije.

Uglavnom vaša će mu aplikacija, kada će prolaziti kraj vašeg restorana, sugerirati da stane kod vas i naruči vaš menu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.