Site icon Gentleman.hr

PAMETNO PLANINARSKO SKLONIŠTE Osim što je samoodrživo, može zvati u pomoć

Arhitekti Krassimir Krumov i Ivanka Ivanova iz arhitektonskog studija Lusio ključni su problem riješili osuvremenjivanjem tradicionalnih planinarskih skloništa kombinacijom održivosti, kvalitetnih materijala i tehnologije, što im je donijelo pobjedu na natječaju Arhitektura za 2050.

Njihova pametna planinarska skloništa sastavljaju se od četiti aluminijska modula, koji se na željenu lokaciju prebace helikopterom, a zatim se montiraju na licu mjesta.

Kad su monitrana, skloništa djeluju “skrivena” na planini pa ne bi trebala “privlačiti neželjene posjetitelje”.

Kada se ne koristi, sklonište će biti u Relax načinu rada, mirno uklopljeno u okolni krajolik. U slučaju naglog pogoršanja vremena vremena prebacit će se na Find Me način rada, u kojem bljeskajuća svjetla i alarmi navode planinare, koji bi i u najgušćoj magli trebali naći sklonište bez ikakvog problema.

Zadnji način rada je Rescue Me. Čim netko uđe u skolnište uključuje se automatska video veza s ekipama za spašavanje, dok se istovremeno aktivira i sustav podnog grijanja, koje se napaja energijom sunca i vjetra.

Na zidovima postoji sustav mreža za spavanje, koje pružaju mjesto za opuštanje ili odmaranje dok se čeka pomoć, ali također i štedi prostor u kojem nema čvrstih kreveta.

Prvi prototip namijenjen je bugarskom Antarktičkom institutu i bit će instaliran u Vitoši (u Bugraskoj) već ove jeseni.

Pokaže li se uspješnim, sljedeća stanica – Antarktika.