Muškarci, na tržište su stigli bezglutenski kondomi. Hoćete li ih koristiti?

Proizvođači organskih kondoma krenuli si s proizvodnjom bezglutenskih kondoma, a pravo pitanje koje se povlači je a što uopće radi gluten u kondomu?

Danas je u trendu sve što je bezglutensko i manje više sve ima svoju neku bezglutensku inačicu kao što su bezglutenski sapun, bezglutenska voda, bezglutenski sprej za kosu. I sami gluten će uskoro dobiti svoju bezglutensku inačicu.

Pa zašto onda ne bi u igru ubacili odnosno navukli i bezglutenske kondome.

Tvrtka Lola tako je pokrenula jednu seriju kondoma, novih kondoma, koji nemaju paraben, mirise, casein te naravno gluten.

Time se ovaj proizvođač osobnih potrepština priključio društvu koje već ima svoje igrače za brzorastuće bezglutensko tržište, a kao što su Glyde, Green Condom Club ili Sustain.

No, prije nego se pitate zašto kondomi uopće imaju glutena, dopustite Alexu Friedmanu i Jordani Kier da vam objasne cijeli taj njihov koncept ‘bez glutena’:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Većina kondoma nema glutena, ali postoji određena šansa da brend koristi lubrikante koji imaju glutena u sebi, a pošto se gluten uvelike koristi u osobnoj njezi kao emulgator, stabilizator ili filer.[/perfectpullquote]

Pošto vodeće svjetske administracije kondome klasificiraju kao medicinske proizvode proizvođači istih nisu nužni javno objaviti sastojke proizvoda, pa tako ni informaciju o glutenu. Stoga nikad nećemo saznati, te ako ste alergični na gluten, ne postoji šansa da saznate da vam reakcija možda dolazi zbog kondoma.

S druge strane, osim ako spadate u one prilično pacijente koji boluju od alergije na gluten, sadržaj glutena u kondomu ne igra van neku ulogu.

Pogledamo li pak malo statistike i medicinsku činjenicu da manje od 1% ukupne populacije je u nekoj mjeri osjetljivo na gluten, ovaj porast i popularizacija bezglutenske prehrane prvenstveno je žrtva trenda.

U jednom se tako istraživanju čak 20% Amerikanaca (prvenstveno srednje i mlađe generacije) identificiralo kao osjetljivi na gluten. Velikoj pak je većini njih bezglutenska prehrana stvar osobnog izbora, a ne puke potrebe. A sama osjetljivost je psihička.

Iako je bezglutenski hype u punom jeku, postoje mnoge studije koje dokazuje da su neke bezglutenske dijete, a ponajviše one za gubljenje kilograma, lažno napuhane i bez učinaka. Štoviše, stručnjaci se slažu da su neki bezglutenski pripravci jednako štetni i nepovoljni kao i njihove glutenske inačice.

Stoga, da li je pametno i poželjno koristiti bezglutenske kondome?

Vjerojatno ne.

Doktorica Cynthia Ruderd za MensHealt je objasnila:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ovo pitanje nije se nametnulo niti jednom među tisuće pacijenata celijakije, te još desetak puta više pacijenata koji imaju ne-celijakijsku osjetljivost na gluten, a s kojima smo dosad razgovarali. Koliko ja znam, glutena u kondomima nema.[/perfectpullquote]

A i kad bi postojao, objašnjava Rudert, gluten se ne može apsorbirati dodirom preko kože.

Samim dodirom glutena nije moguće izazvati gastrointestinalne komplikacije.

A s time se složio i doktor Deepak A. Kapor, predsjednik Naprednog centra za urologiju u New Yorku: “Osobe osjetljive na gluten vjerojatno neće imati nikakve reakcija na moguće postojanje glutena u kondomima.”

Također je završio misao sa:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ne morate biti zabrinuti za postojanje glutena i parabena u kondomima. Glavno da ih koristite prije roka isteka te da ih spremite na adekvatna mjesta. Puno je bitno koristiti ispravan kondom jer na kraju krajeva njegova je osnovna zamisao da spriječi trudnoću i širenje spolno prenosivih bolesti.[/perfectpullquote]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.