Što je Movember, kako sudjelovati te koji su ciljevi ovog pokreta

Sve počinje 1. studenog s jutarnjim brijanjem. Zatim slijedi 30 dana puštanja brkova. Zadnjeg dana u studenome participanti se okupljaju, slave svoje brkove te odabiru najbolji i najgori brk mjeseca.

Tako je barem krenuo prvi Movember kojeg je pokrenuo Australac Adam Garone s nekolicinom prijatelja na jednom nedjeljnom popodnevnom druženju iz pivo.

Godine 2013, 2014. te 2015. sada već Movember fondacija izabrana je među 100 najbolji nevladinih organizacija u konkurenciji od 1,5 milijuna različitih dobrotvornih organizacija.

Do današnjeg pak dana pokret Movember broji preko 6 milijuna sakupljača donacija te preko 18 milijuna samih donatora koji su se uključili u ovaj pokret. Dosad su uspješno sakupili preko 730 milijuna dolara koji su uredno otišli u centre diljem svijeta, a posvećenih istraživanju raka prostate i testisa.

Spomenimo stoga da je kao dosadašnji rezultat ovog pokreta financirano tisuće zdravstvenih programa u preko 21 državi svijeta te su postignuti zapanjeni rezultati i načini za dijagnosticiranje te tretiranje raka prostate i testisa.

Sudjelovati u Movembru može bilo tko, a sve što je potrebno je registrirati se na službenim stranicama te odabrati način na koji želite sudjelovati.

Prema riječima Garona širenje svjesnosti i ovog problemu u muškaraca je možda još i bitnije od samog sakupljanja novaca, jer ranom  dijagnozom raka prostate ili testisa smrtnost muškaraca će biti znatno manja.

Movemeber ćemo obilježiti i mi prigodnim zbivanjima tijekom mjeseca studenoga, a detalje o zbivanja objaviti ćemo na portalu narednih dana.