Site icon Gentleman.hr

U GOSPODINA ZDRAVI ZUBI 3 domaća i prirodna lijeka za liječenje oboljenja zubne šupljine

Oboljenja zubnog mesa odnosno desni vrlo su česti problem kod osoba starijih od 30 godina, dakle gospodo to je manje više veći dio naše ciljane skupine, pa stoga zašto ne bi posegli za nekim domaćim i prirodnim rješenjima ublažavanja infekcija i upala desni, ali i cijele zubne šupljine.

Gingivitis, odnosno upala i krvarenje zubnog mesa, može se vrlo lako izliječiti osnovnim namirnicama koje već ionako imamo u kuhinji. Stoga krenumo redom.

1. Sol

Sol je poznata kao izbjeljivač zubiju, ali isto tako je dokazana kao domaći lijek za bolesti desni. Ona naime sadrži antibakterijska i antiseptička svojstva koja će smanjiti upalu, ali i spriječiti bakterijama da preuzmu glavnu riječ u našoj usnoj šupljini. Sol smanjuje apscese infekcije te smanjuje rizik od nastajanja zubnog plaka. Stoga ako imamo problem s naoticanjem desni, krvarenjem desni ili lošeg zadaha koristimo sol za ublažavanje tih simptoma gingivitisa.

Receptura je jednostavna, pomiješamo toplu vodu i pola jušne žlice soli. Miješamo dok se sol u potpunosti ne otopi. Tom mješavinom temeljito ispirimo zubnu šupljinu dva puta dnevno sve dok otekline i upale ne nestanu. Isto tako možemo pomiješati kokosovo ulje i sol te dobiti svojevrsnu pastu za desni. Kokosovo ulje je samo po sebi prirodni lijek ta smanjenje oboljenja desni, a sol će samo ubrzati odnosno pojačati proces liječenja.

2. Češnjak

Iako je prilično neugodna mirisa i okusa, češnjak je dokazano ne samo prirodna prevencija za razna oralna oboljenja već prirodni lijek u borbi protiv gingivitisa, a što će svakako potvrditi i zubni liječnici. Postoji mnogo način kako koristiti češnjak u borbi protiv oboljenja desni, no ovo su favoriti specijalista:

3. Soda bikarbona

Što se tiče sode bikarbone tu se slažu zubni liječnici zajedno sam kozmetičarima da je ovaj kućni proizvod doslovno čaroban lijek za različite probleme. Od problema s desni do prehlade i gripe.

Što se tiče gingivitisa zubni liječnici preporučaju upravo uporabu sode bikarbone. Proizvod je naime lužnate naravi te regulira pH vrijednost u našim ustima, smanjujući tim rizik od nastanka zubnog plaka te oboljenja desni.

Pomiješamo pola jušne žlice sode bikarbone s malo vode da dobijemo pastu te tom pastom peremo zube barem tri puta tjedno dok simptomi gingivitisa ne nestanu. Istim proizvodom možemo masirati i desni (barem dvije minute masaže) i to 2-3 puta tjedno.

Ovo su sve proizvodi koje imamo u svakodnevnoj uporabi u kuhinji, stoga doista nema razloga za ignoriranjem problema u usnoj šupljini.

Naravno prije svega se svakako posavjetujemo s liječnikom. Sol koliko je zdrava za zubno meso, toliko je opasna za krvni tlak, stoga nakon ispiranja ispljunemo sol, a usnu šupljinu isperemo običnom vodom. Redovito posjećujemo zubnog liječnika i sve će biti ok :)