Site icon Gentleman.hr

Gentlemanska kućna kuhalica: Kako pripremiti svježu tjesteninu (tagliatelle)

Svaki muškarac koji drži do sebe, dakle džentlmen, bi trebao znati pripremiti osnovne obroke koji će mu zatrebati u slučaju da iz nekog razloga propadne večera u restoranu ili jednostavno odabranica odluči večeru provesti u malo intimnijem i dobrom društvu.

Pasta, odnosno tjestenina u raznim oblicima i umacima je idealno jelo za takve slučajeve. Jednostavna je za pripremu, a sijaset umaka koje doslovno možemo izmisliti u hodu na osnovu onoga što imamo u frižideru doista će zadovoljiti svačije nepce.

Dakle, svaki džentlmen bi trebao znati kako pripremiti svježu tjesteninu.

Uglavnom, sve počinje s brašnom. Za pastu koristim obično bijelo brašno, a za dvije i pol porcije, koliko nas trenutno ima, to je oko 300 grama brašna. Obično to radim u posudi jer rijetko kad imam volje pospremati cijelu radnu ploču nakon pripreme tjestenine. No, za ovaj fotosession radio sam onako kako rade pravi majstori u kuhinji.

Na sredini tijesta napravim udubinu u koju stavim jaja. Obično bude to 2 ili 3 jaja ovisno o tome koji umak spremam uz njih. Za ovu večeru je išao jednostavan bijeli umak, pa sam stavio 3 jaja da dobijem puni okus te više žutu boju tjestenine.

Majstori obično sve rade rukama, ja počinjem vilicom. Promiješam jaja i brašno.

Dodam maslinovo ulje, ako nemate pri ruci maslinovo može i suncokretovo. Biljno izbjegavam u ovim situacijama.

Prstohvat do dva soli. Samo da se popuni okus. Tjestenina bi trebala ostati u ovoj fazi neutralna. Kasnije joj kuhanjem u malo zasoljenoj vodi možemo dodatno popuniti okus.

Slijedi miješanje dok ne dobijem tijesto koje mogu miješati (mijesiti) rukom.

Nastavljam rukom…

Tijesto sam odmah podijelio u dvije porcije, s time da od svake uzimam još dio i radim jednu dječju (to je onih “i pola”) porciju.

Ono što sad slijedi je valjanje tijesta do željene debljine. Bitno je valjati postepeno jer ovakvo tijesto je prilično elastično te je potrebno uložiti nešto više truda.

Debljina tijesta, odnosno paste je proizvoljna. Za večerašnji obrok odlučio sam se za malo deblje tijesto.

Nakon valjanja savio sam tijesto u valjak te nožem rezao na željenu širinu. U Međimurju ovo tijesto zovu – široki rezanci, u Italiji su to poznate tagliatelle.

Jedna porcija spremna za kuhanje. Stavljam ih u kipuću vodu u koju sam stavio malo soli te ih kuham oko 3-4 minute. Vrijeme kuhanja ovisi o debljini tijesta.

Voila! Spomenuo sam prije bijeli umak, u ovom obroku tijesto sam prelio običnim vrhnjem, granulama češnjaka i malo crvene slatke paprike. Preko svega sam posipao suhim mažuranom. Poželjno je još sve skupa preliti sam malo maslinovog ulja.

Jednostavan večera za čiju pripremu treba odvojiti oko pola sata je gotova. Mogao sam odvojiti još desetak minuta te pripremiti brzinski umak od rajčice i tune ili samo tune. Za klince to može biti i neki čokoladni umak, voćni umak ili slađi umak sa šarenim komadićima povrća. Tijesto je prilično neutralnog okusa tako da na njega pašu skoro svi slatki i slani umaci.

Sada ste naučili kako pripremiti svježu tjesteninu, a ostalo dajte si mašti na volju.