Repetiranje pjenušca nikad nije bilo jednostavnije

Kad netko kome je nepotrebni luskuz i razbacivanje novčićima svakodnevica ima ideju onda to obično bude nešto još više luksuznije i društvu nepotrebnije. Uzme taj netko, a inspiriran Don Corleonom, kombinaciju gangsterske mašinke i običnog tuša te ugradi na flašu šampanjca. Uz to kao materijal koristiti, naravno, zlato. I što dobije? Dobije…

Atmo Sfera – gramofon za 21. stoljeće

Ploče, LP-jke ili kako smo ih službeno zvali gramofonske ploče, vinilke ponovno doživljavaju svoj uspjeh gospodo. Osobno nisam veliki ljubitelj onog toplog pucketanja kojeg smo slušali na manje kvalitetnim gramofonima, ali kažu mu iskusna i osjetljiva uha da zvuk vinilke ima svoju dušu. Vjerujem im. Bez obzira da li ste…

Gospodo, ovo je film koji nikako ne smijete gledati

Zamislite da ste hakirali svoj mozak tako da možete vidjeti Boga. Ovaj kratki film bavi se posljedicama nečeg sličnog – s obratom zbog kojeg ga se još više isplati pogledati. Kratki film The Brain Hack, scenarista i redatelja Josepha Whitea, govori o dvojici studenata koji su stvoriti prečicu za induciranje halucinogenih…

Budite pravi džentlmen na pikniku i ponesite svoje točeno pivo

Craft pivarstvo je u Hrvatskoj počelo, slobodno se izrazim, prilično bujno cvjetati posljednjih 2 do 3 godine. A fina craft piva nisu nepoznanica ni na Gentlemanu.   No, ono što je svojevrsni nedostatak finih aleova, apa, ipa ili stoutova jest što ih moramo na piknik nositi u flašama, vodit brigu o flašama….

Što smo sve zaboravili o ljekovitim moćima glazbe?

Ljekovitu snagu glazbe poznavali su ljudi iz prošlosti i trudili su se iskoristiti je što više. Među primitivnijim plemenima nekada bilo je uobičajeno koristiti bubanj i razne udaraljke kako bi se povećala djelotvornost ljekovitih biljaka. Osim toga, koristili su udaraljke, razne zvečke i bubnjeve kao lijek sam za sebe. Takva…

Druženje uz Varionica B-Day stout

Imali smo mini party uz poznatu craft pivovaru Varionicu te posebno pivo B-Day Stout. B-Day Stout je American stout sa 7.4% alkohola uz naglašenu aromu prženog slada balansirana s hmeljnom aromom i gorčinom. Punog tijela ali dosta pitko za tu razinu alkohola. Nefiltrirano i nepasterizirano. Jedan hmelj i sedam sladova.

Najluđi pivopijski zakoni sa svih strana svijeta

Kada možete vidjeti pijanog Škota u vlasništvu krave? Odgovor: Nikad! To je protuzakonito. To nije jedino bizarno zakonsko ograničenje za ispijanje piva na svijetu. Evo još nekoliko najčudnijih zakona vezanih uz omiljeni napitak od hmelja. Nigerija U Nigeriji je zabranjen uvoz piva, kao i njegova proizvodnja. Ali ako ga negdje…

Top 5 craft piva za nju i njega (za Valentinovo)

Pokloniti dragoj obično pivo za Valentinovo je kao da je izvedete za godišnjicu braka na tekmu neke selske lige. Neprihvatljivo i vjerojatno se nećete dobro provesti. No, craft pivo je jedna sasvim druga priča. Iako sam jučer pisao članak namijenjem pripadnicama nježnije spola o tome da se nije nužno previše istrošiti kako…

Top 10 Scotch viskija

Pravi ljubitelj scotch viskija voli jednostavne, a kvalitetne stvari. Jednostavne jer je se scotch proizvodi iz sladnog ječma, vode i kvasca, bez dodatnih žitarica. Kao dodatak se jedino koristi karamelizirani šećer (melasa). Moj osobni izbor u ovom kratko vrijeme kako povremeno uživam u dobrom viskiju je također scotch, single malt. Konkretni…

Aqua Stone Throne – najugodniji beat ovog tjedna

Svakog vikenda pokušati ću napravi playlistu jednog autora kojeg sam se naslušao protekloga tjedna. Kao prvog u nizu odabrao sam Aqua Stone Throne. Aqua Stone Throne je glazbeni producent, glazbeni inženjer, fotograf, video snimatelj, dizajner i spisatelj punog imena Andrew William Prise. Njegovi ugodni bitovi dolaze New Jerseya u SAD-u….

Dopustite vašim gostima da se osjećaju kao kod kuće

Stan u kojem živimo osrednje je površine. Nije nešto mali, ali nije ni prevelik. Dosadašnje iskustvo govori mi da je idealan za ugostiti do 6 ljudi na elegantnom druženju uz večeru. Posljednje što sam radio jest rođendan klinca i sakupilo se nešto prijatelja, nešto rodbine, no sve mi je bilo nekoherentno, nabacano…

Richard Paterson nas uči kako uživati u viskiju kao pravi gospodin

Richard Paterson, the Nose, master blender pri Whyte and MacKay u Glasgowu objašnjava na svoj prilično zabavan način kako uživati u viskiju.  Sama srž konzumiranja viskija je da se u cijelom procesu uživa. Ukoliko je potrebno, a potrebno je, s viskijem treba razgovarati i osjetiti svaki proces nastajanja te svaku godinu dozrijevanja kroz…

Kako do besplatnog pića u vašem omiljenom ili novom kafiću

Vjerujem da vas je naslov barem malo zaintrigirao za čitanjem ovog članka, samo moram odmah na početku upozoriti na slijedeće – ne garantiram da ćete baš uvijek dobiti besplatno piće te osim vašeg pristojnog ponašanja i manira nemam drugih aseva u rukavu. Na ovu temu sam naišao na internetu i…

Gentlemanska kućna kuhalica: Kako pripremiti svježu tjesteninu (tagliatelle)

Svaki muškarac koji drži do sebe, dakle džentlmen, bi trebao znati pripremiti osnovne obroke koji će mu zatrebati u slučaju da iz nekog razloga propadne večera u restoranu ili jednostavno odabranica odluči večeru provesti u malo intimnijem i dobrom društvu. Pasta, odnosno tjestenina u raznim oblicima i umacima je idealno…

Gentlemanska kućna kuhalica: Tatarski biftek

Prva epizoda Gentlemanske kućne kuhalice posvećena je ni manje ni više već tatarskom bifteku o kojem sam nedavno pisao i u članku Gastronomsko putovanje – tatarski biftek, a gdje možete pronaći i recept koji koristim u priloženom videu. GeKuKu projekt će biti multimedijski dio portala Gentleman.hr u kojem ćemo s vremena na…

Gastronomsko putovanje – tatarski biftek

Tatarski biftek, barem onakav kakvog ga danas jedemo, počeo se servirati početkom dvadesetog stoljeća u Francuskoj, a u svojoj izvornoj inačici predstavlja sitno sijeckano juneće ili konjsko meso pomiješano s lukom, kaparama i začinima. Najbolje ga je jesti uz maslac na raženom kruhu. Autor uvodne fotografije: insatiablemunch. Ovih dana u…