KAD PRIRODA DOĐE PO SVOJE Ribari su ga napustili pa je selo potpuno prekrilo zelenilo

Shengsi je arhipelag na ušću rijeke Jangce kojeg čini gotovo 400 otoka, a na jednom od njih krije se fascinantna tajna: zaboravljeno u vremenu, nekadašnjim ribarskim selom danas opet suvereno vlada Majka Priroda.

Poput ostalih i otok Gouqi se u prošlosti snažno oslanjao na svoju primarnu industriju – ribolov, a sam arhipelag je bio najveće ribarsko područje u Kini. S ubrzanim razvojem ribarstvo je palo u drugi plan. Brodogradnja i remont brodova, industrija rasvjetnih tijela, turizam i uslužne djelatnosti danas daju najveći doprinos lokalnom gospodarstvu. Zbog toga su mnoga ribarska sela napuštena, a neka od najbolje očuvanih nalaze se upravo na otoku Gouqi.

Iako je danas arhipelag Shengsi popularno turističko odredište još je uvijek vrlo važno ribolovno područje na kojem se svake zime okupi više od 100.000 ribara.

Fotografije Jane Qing, fotografkinje iz Šangaja, vode nas u jedno od tih prekrasnih “izgubljenih sela” i otkrivaju kako se Majka Priroda s pravom vratila po ono što je nekoć davno bilo samo njeno.

Ako su ove fotografije snimljene samo na jednom od otoka, s pravom se možemo pitati kakva blaga kriju ostali?











Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.